Calabrian Boot-Tip lasagne

Middag

calabrian-lasagne

Denne lasagnen kan for noen virke som en merkelig kombinasjon av det mange tror er en lasagne. Men som i de fleste andre land har også italienerne sine regionale spesialiteter og dette er en rett fra et område av landet jeg personelig kjenner lite til - Calabria. Området ligger helt ned på skotuppen av Italia hvis du ser på kartet over landet som en støvlett. De fleste som har litt erfaring med å lage lasagne vil nok reagere på den svært tynne tomatsausen men husk at du skal bruke tørkede lasagneplater her og de trenger den ekstra væsken for å bli kokt.

Ingredienser

nok til fire personer:

fire hardkokte egg

noen få spiseskjeer vanlig olivenolje til steking

en stor finhakket løk

en teskje havsalt eller Maldonsalt

400 gr fersk kjøtt- eller karbonadedeig

en halv dl tørr vermut eller rødvin

syv dl tomata passata (polpa)

en halv liter vann (skyll ut av tomatboksen/flasken)

en kule (125 gr) fersk mozzarella i skiver

omlag 350 gr tørkede fullkorn lasagneplater (du kan ikke bruke ferske plater i denne oppskriften)

200 gr røkt skinke i tynne skiver

fire spiseskjeer revet parmesan

Kok eggene etter oppskriften og la de avkjøle seg godt med skallet på før de skrelles og legges til side.

Varm oljen i en dyp panne og tilsett løk, sprinkle over havsalt og fres løken i noen minutter inntil den er blank og myk. Tilsett kjøttdeigen og brun den godt samtidig som du hakker den godt opp. Hell på vin, passata og vannet. Rør godt sammen, kok opp og la sausen koke litt kraftig under lokk i omlag fem minutter.

Mens sausen koker skreller du og deler eggene i så tynne skiver du kan og gjør det samme med mozzarellaen. Ssmør en passende ildfast form. Sett ovnen på 200 °C. Finn frem lasagneplatene og skinken. Ikke bekymre deg for at sausen virker svært tynn, det skal den være på denne stadiet.

Begynn med en øse av sausen slik at bunnen dekkes og dekk med lasagneplater. Om de skulle overlappe noe gjør det ingenting. Dekk med litt mer saus men ikke mer enn at lasagneplatene blir fuktet. Legg på tynne skiver av skinke og en tredjedel av eggene og mozzarellaen. Så et nytt lag med lasagneplater og dekk med litt mer av sausen og dekk med egg og mozzarella. Så et nytt lag med plater og mer saus før du legger på resten av eggene og mozzarellaen. dekk med de siste lasagneplatene og hell over resten av tomatsausen. Dryss på parmesanen.

Dekk formen med et lag aluminiumsfolie og se til at det er tett rundt kantene. Sett den i ovnen i en time og sjekk med en kniv at den er mør. Om den trenger litt mer tid i ovnen så dekk den med folien igjen og gi den ti minutter ekstra eller mer om det trengs.

Fjern folien og la lasagnen hvile i omlag et kvarter eller gjerne opptil en halvtime før servering.