Bucatini A’ll Amatriciana

Middag

bucatini-al-amatriciana

Denne pastaretten finner du i så godt hele Italia hvor hver eneste lille trattoria lager sin variant. Det eneste du skal passe på er at retten lett kan bli for salt om du velger å bruke parmesan i stedet for pecorino. I Italia bruker de helst guanciale til dette som er urøkt kjøtt fra kinnet på grisen men det er ikke alltid så lett å finne utenfor Italia så bruk derfor pancetta eller tykt bacon. Denne spesifikke oppskriften fikk jeg fra et intervju med S. Spungen som bla. jobbet med matstylingen i filmen Eat Pray Love. Klikk på linken så kan du se scenen der Julia Roberts spiser akkurat denne retten. Men en ekte italiener ville aldri finne på å legge hel basilikum oppå denne pastaen sik du ser i filmklippet, den skal rives grovt opp og drysses over. I Italia holder de det rustikt.

Ingredienser

150 gr guanciale eller pancetta

en medium stor løk i tynne skiver

en boks (500 gr) San Maranzo tomater eller tilsvarende mengde ferske plommetomater

en halv teskje røde chiliflak pluss litt ekstra til garnering

250 gr bucatini (hul rørpasta)

havsalt og sort pepper etter smak

en god håndfull revet pecorino

Ha baconet i en panne på medium varme og stek det gyllent og sprøtt. Legg baconet over på kjøkkenpapir og la fettet være igjen i pannen. Tilsett løken i tynne skiver og stek den blank og myk, det vil ta mellom åtte og ti minutter så bruk lav varme og rør ofte for løken skal ikke brunes.

Del opp tomatene mellomgrovt med hendene og ha de over i pannen. La de koke opp og bruk baksiden av en sleiv til å knuse tomatene ytterligere etterhvert som de mykner opp. Tilsett bacon og chiliflak og la sausen koke i ca. 15-20 minutter. Følg godt med for det er tomatene som bestemmer koketiden og du må ikke la de koke tørre.

Sett over en romslig kjele med vann til pastaen, tilsett salt og kok den etter anvisning på pakken. Ha pastaen over i pannen og miks saus og pasta godt sammen med revet pecorino (spar av litt av osten til å ha på toppen). Smak til med salt og pepper og server retten umiddelbart i varme boller.

Garner gjerne med friske basilikumblader.