Bruce burgers - lakseburgere med gari i ciabatta

Middag

bruceburgere

Oppskriften på disse burgerne er det avdøde Bruce Palthrow som står bak. Disse knallgode burgerne med klar inspirasjon fra det japanske kjøkkenet er enkle å få til og faller i smak hos de aller fleste. Syltet ingefær finner du sammen med sushi-ingredienser i de aller fleste butikker sammen med alt det andre du trenger. Og ingenting er feil med en burger midt i uken, ihvertfall ikke når den lages med fersk laks og alt det gode fra det japanske kjøkkenet. En råkostsalat vil smake godt som en siderett til disse burgerne, men det er også lov med noen båtpoteter.

Ingredienser

gir fire små burgere:

en halv kilo fersk laksefilet uten skinn og bein

en god spiseskje sushi-ingefær (gari)

en halv finhakket rødløk

tre spiseskjeer finhakket frisk koriander

en spiseskje lys soyasaus eller mer etter smak

to teskjeer mørk sesamolje

en kvart teskje sort grovmalt pepper

ciabatta til servering

litt frisk salat til servering

dressing:

tre spiseskjeer majones

saft og skall fra en halv til en frisk lime

litt finhakket chili

litt lønnesirup til balansering av smakene

Del opp laksen i terninger og sett den i frysen i omlag tjue minutter så den blir helt iskald. Dette er viktig for både smak og konsistens. Når laksen har fått hvile i fryseren en stund så kjører du den til en grov masse og bruk pulsknappen på prosessoren så du ikke kjører den for fint. Skrap fisken over i en bolle og sett kniven tilbake på prosessoren. Kjør sammen rødløk, koriander, ingefær, soya, sesamolje og pepper til en fin masse og ha alt dette over i bollen sammen med fisken. Bruk en spiseskje og miks alt lett sammen.

Form ut fire burgere og legg de på en tallerken, dekk burgerne med plastfolie og la de hvile i kjøleskapet i minimum en halvtime men helst et par timer. Mens burgerne hviler rører du sammen dressingen og lar denne trekke i kjøleskapet.

Varm noen få spiseskjeer nøytral olje i en teflonpanne og stek burgerne i tre til fem minutter på hver side. Legg de over i varme ciabatta, smør på litt dressing og legg i litt frisk salat før servering.