Biryani بریان پلو

Middag

biryani

De fleste forbinder nok biryani med India og den er fast på menyen hos mange indiske restauranter. Den er også en typisk bryllupsrett. Iranske handelsmenn brakte retten med seg til India rundt år 1550 og den er i dag fullt integrert i det indiske kjøkken. Den blir som oftest laget på lam- eller kyllingkjøtt men geitekjøtt er også vanlig i enkelte regioner. Gjør retten esktra smakfull og fargerik med frisk koriander, appelsin, granateplefrø og ristede pinjekjerner. Friske tomater er også godt og for ekstra hete kan du dekorere med splittede grønne chili.

Ingredienser

marinade til kyllingen:

tre dl tykk yoghurt naturell (bruk gresk eller tyrkisk type)

en halv til en teskje chilipulver

en teskje paprikapulver (pimenton hot)

en teskje garam masala

en teskje gurkemeie

halvannen spiseskje revet frisk ingefær

tre knuste fedd hvitløk

havsalt og sort pepper (du justerer smaken senere)

400-500 gr kyllingbryst i strimler

——

risen:

en finhakket løk

en halv teskje malt koriander

kvernet sort pepper etter smak

en teskje malt kardemomme

en halv teskje malt kanel

en halv teskje knuste fenikkelfrø

to hele nellik

en halv teskje havsalt

to fedd revet hvitløk

en spiseskje frisk revet ingefær

250 gr basmatiris eller fullkornsris

tre spiseskjeer lyse eller mørke rosiner

en drøy halvliter kyllingkraft

saft & skall av en sitron

en god spiseskje smør

----

en frisk appelsin i små biter

frøene av et granateple

frisk koriander

ristede pinjekjerner

Pisk sammen yoghurt, chilipulver, paprika, garam masala og gurkemeie i en bolle. Tilsett halvparten av ingefæren og hvitløken og tilsett kyllingen sammen med litt salt og pepper. Miks alt godt sammen, dekk bollen med plastfolie og la den marinere seg i kjøleskapet i minst en time men gjerne mye lengre. Du kan marinere kyllingen kvelden før om det er mer praktisk for deg. Husk å bruke en tykk zip-pose for å unngå lukt i kjøleskapet.

Varm smør og olje i en dyp panne og fres løken myk og blank. La den bli lett gyllen og rør ofte så den ikke begynner å bli sprø. Rør inn hvitløk og ingefær og la det steke litt og tilsett alle krydderiene samt havsalt og pepper og fres dette i et halvt minutt. Tilsett risen og rør den godt inn så den dekkes av olje og kydder, ha i rosiner og hell på kyllingkraften. Kok opp og sett på lokket og la risen koke i omlag tjue minutter.

Sett ovnen på 225 °C og legg et stykke aluminiumsfolie på et stekebrett og rist av så mye av marinaden som du klarer. Gjør dette over vasken. Legg bitene på stekeplaten med litt avstand mellom seg og stek de i omlag ti minutter eller til kyllingen er ferdig. Følg godt med så kjøttet ikke brenner seg.

Fluff opp risen godt med to gafler og smak den til med frisk sitron og mer havsalt om det trengs. legg den over på et romslig fat eller en litt vid serveringsbolle og topp med kylling, appelsin, granateplefrø, koriander og ristede pinjekjerner.

Server med sprø poppadums (indisk linseflatbrød) og litt mangochutney.