Blomkål- og broccolibake med skinke og bechamel

Middag

blomkal-broccoli-bake

Velkommen til det komfortable kjøkkenet hvor vi lager enkle men deilige retter at det som for mange virker som kjedelige ingredienser. Hvis du bare har smakt overkokt broccoli og blomkål så har du noe godt i vente hvis du lager denne retten. Når grønnsaker får litt saus og ost på seg så er det ganske utrolig hvor annerledes de smaker. Et annet pluss er at du får i deg noen av de sunneste grønnsakene som finnes her i verden. Denne oppskriften med den litt spesielle bechamelsausen er fra Rachel Khoo sin nyeste bok Kitchen Notebook og siden hun har tatt deler av sin kulinariske utdannelse i Frankrike er hun gal etter ost.

Ingredienser

bechamel:

to spiseskjeer smør

to spiseskjeer hvetemel

en halv liter helmelk

to laurbærblader

havsalt og hvit eller sort pepper etter smak

revet muskatnøtt etter smak

en halv teskje nigellafrø (sorte løkfrø)

----

et medium stort hode broccolo

et medium stort hode blomkål

150 gr røkt svineknoke eller skinke i strimler

75 gr revet Cheddar og parmesan

Begynn med sausen. Smelt smøret ved medium varme i en kjele og pisk inn hvetemelet. Se til at det ikke danner seg noen melklumper men det bør ikke være noe problem når du bruker en skikkelig visp i metall (la de fjollete silikonvispene ligge i skuffen). Pisk deretter inn melken gradvis og få med all jevningen langs kanten på kjelen. Når all melken er pisket inn tilsetter du laurbærbladene, havsalt, pepper, muskat og nigellafrø. Kok opp og la sausen koke i omlag 6-10 minutter så den rå melsmaken koker bort og sausen har fylde som krenfløte. Pisk innimellom og pass på varmen. Plukk ut laurbærbladene og smak til med mer havsalt og pepper om det er nødvendig. Sett sausen til side.

Blansjer broccoli og blomkålbukettene i lettsaltet vann i omlag tre minutter. Hell av kokevannet og fordel de jevnt i en passende ildfast form. Stikk biter av skinke innimellom grønnsakene og hell over bechamelausen. Miks det hele lett sammen, dryss på ost og bak formen ved 220 °C inntil retten at får gylne flekker og osten bobler fint. Steketiden vil ligger på mellom 10 og 15 minutter.