Blomkålsuppe

Middag

blomkalsuppe

På skolekjøkkenet da jeg var barn laget vi blomkålsuppe og da skulle vi begynne med å lage en jevning av smør og hvetemel og spe ut med vann og melk for så å koke blomkålen i dette. Trenger vel neppe å si at dette IKKE smakte godt. Denne blomkålsuppen er opprinnelig en oppskrift fra Gordon Ramsay. Her er det ikke noe jevning med smør og hvetemel, vi bruker poteter og løk. Ikke tro at dette fjerner den deilige smaken av blomkål, det fremhever den så til de grader, ikke glem å bruke deler av stilken på blomkålen for her er det masse smak. Et dryss med sprøstekt bacon eller krutonger på toppen av denne suppen er ekstra nydelig og litt persille for friskhet og farge hører med.

Ingredienser

gir fire porsjoner:

en kilo blomkål i små buketter (skjær også opp stilken)

to grovhakkede poteter

to grovhakkede løk

noen få spiseskjeer smør

noen få spiseskjeer olivenolje

en liter god grønnsakskraft

seks dl helmelk

halvannen dl fløte eller matfløte

havsalt og sort pepper etter smak

revet muskatnøtt etter smak

stekte baconterninger, krutonger og finhakket persille eller gressløk til garnering

I en dyp panne eller kjele, fres blomkål, stilker, poteter og løk i en blanding av smør og olje. Det skal ikke ta farge, bare bli litt blankt. Hell over kraften og la dette koke opp og tilsett så melken. La suppen koke i et kvarters til grønnsakene er møre og kjør suppen jevn i en blender og spe med litt fløte om du ønsker.

Smak til med havsalt, pepper og revet muskat om du vil. Øs opp suppen i passende tallerkener og garner av hjertets lyst.