Fransk blomkålgrateng

Middag

blomkalgrateng

En komplett middagsrett, alt i en og samme form. Blomkålen ble dyrket på Vestlandet allerede mot slutten av 1500 tallet. Det fuktige klimaet og den syrlige jorden gjorde denne delen av landet vårt velegnet for dyrking. Den kan dampes, stekes, bakes, kokes, syltes eller spises rå og er også en viktig kilde til en rekke vitaminer og mineraler. Dette er en klassisk fransk oppskrift hvor man gratinerer retten i ovnen med hvit saus og den sprø toppingen forhindrer både at retten tørker ut og gir en opplevelse av flere konsistenser i munnen på en gang. Jeg liker å servere dette med en fransk gulrotsalat, og vil du gjøre denne retten ikke-vegetarisk kan du tilsette røkt skinke eller stekt bacon i sausen.

Ingredienser

nok til tre eller fire personer med en sidesalat:

150 gr penne eller tykk makaroni (rigatoni)

600 gr blomkål i små buketter

to spiseskjeer vanlig olivenolje

to finhakkede rødløk

to fedd finhakket hvitløk

80 gr smør

fire spiseskjeer hvetemel

en liter helmelk

200 gr fersk revet parmesan (bland gjerne inn litt Cheddar)

havsalt og sort pepper etter smak

litt revet muskatnøtt

Dijonsennep etter smak

en stor håndfull fersk opprevet basilikum eller en spiseskje friske timianblader

fem skiver ristet loff uten skorpe eller pankosmuler

50 gr smeltet smør

Kok pastaen etter anvisning på pakken, hell av vannet, rør inn litt e.v. olivenolje og sett den til side. Mens pastaen dampkoker du blomkålen mør i det samme kokevannet og legger den på en tallerken for avkjøling.

I en panne varmer du oljen og freser løk og hvitløk blankt og mykt. Hell dette over blomkålen så kan du begynne å lage sausen.

Smelt smøret i en kjele, tilsett melet, rør godt og la blandingen får et lite oppkok. Spe med litt og litt av melken, bruk en ballongvisp og pisk hele tiden. Ikke tilsett mer melk før alle klumpene er ute av den forrige porsjonen med melk. Når all melken er brukt opp lar du sausen småkoke inntil den har tyknet noe men pisk hele tiden og hold øye med at den ikke svir seg. Når den har tykk fin konsistens kan du vende inn litt over halvparten av den revne parmesanen. Juster med havsalt om nødvendig og krydre godt med sort pepper samt revet muskatnøtt og sennep. Tilsett deretter blomkål, løk, pasta og basilikum og pass på at alt dekkes av sausen. Vend det sammen med rolige bevegelser. 

Sett ovnen på 180 °C og smør en passende ildfast form med litt smør. Hell over blomkålblandingen i formen og skjær opp loffen i store terninger, vend de i smeltet smør og legg de på toppen. Dryss på resten av parmesanosten og bak gratengen i 30-40 minutter til toppen er gyllen og sprø.