Biff og Broccoli 牛肉和西兰花

Middag

biff-og-broccoli

Dette kan best beskrives som en kvasi-kinesisk rett som riktignok ble skapt av kinesere men på fremmed jord der de ikke hadde tilgang på sine mer vante ingredienser. Tradisjonelle kinesiske grønnsaker ble erstattet med mer vestlige ingredienser og dermed ble slike retter som dette mange europeeres første møte med kinesisk mat. Dette er en oppskrift basert på en mer tradisjonell tilnærming til kinesisk mat med alle de gode smakene fra det kantonesiske kjøkkenet. Bruk gjerne fullkornsnudler til denne retten for å få i deg litt ekstra fiber og jeg synes også de smaker bedre til retter som dette. 

Ingredienser

400-500 gr mørbrad eller ytrefilet i tynne skiver

to spiseskjeer lys soyasaus

to spiseskjeer maisenna

en teskje sesamolje

halvannen teskje knust sort pepper eller szehuanpepper

tre spiseskjeer nøytral olje

en rødløk eller en medium stor purre

fire fedd hvitløk

fire finsnittede vårløk

en medium stor broccoli i små buketter

finhakket frisk gressløk

tre spiseskjeer ketjap manis (søt indonesisk soyasaus)

frisk koriander og grovhakkede peanøtter til garnering

200 gr. kokte fullkornsnudler

Kutt kjøttet i tynne skiver og bland det sammen med soyasaus, maisenna, sesamolje og knust pepper i en bolle. Skjær broccolien i små buketter og kutt vårløken i lange juliennestrimler. Finhakk hvitløken og gressløken. Del rødløken inn i tynne båter (bruker du purre så del den inn i tynne staver).

Sett en wokpanne på god varme og tilsett en spiseskje olje, tilsett halvparten av kjøttet og fres det godt inntil det har fått fin farge. Legg det over på en tallerken og gjenta prosessen med resten av kjøttet. Tilsett resten av oljen i woken og fres løken myk og tilsett halvparten av gressløken og all hvitløken. Fres det i omlag ett minutt og tilsett all vårløken og broccolien. Tilsett omlag en dl vann og sett på lokk så broccolien dampes mør. 

Tilsett kjøttet med all stekesjyen og ketjapen og kok opp så maisennaen tykner ausen. Rør inn resten av gresløken og server retten over kokte nudler. Garner med koriander og knuste peanøtter og server straks.