Astrid Lindgrens pyttipanna

Middag

astrid-lindgren-pyttipanna

Sommeren 2016 brukte jeg på å lese endel bøker, en av dem var krigsdagbøkene til Astrid Lindgren som hun skrev mellom 1939 og 1945. Selv hennes private dagbok er så god at man skulle tro den ble skrevet med tanke på utgivelse. Selv om matsituasjonen i Sverige var relativt god så var det mangel på endel ting, og mye av dagen gikk med på å skaffe til veie det man trengte. Lindgrens pyttipanna er nedskrevet i krigsåret 1942 når nyhetene om forholdene ved Stalingrad nådde svenske aviser. Jeg har valgt en moderne tilberedning her ved bruk av både panne og ovn. 

Ingredienser

middag for to til tre:

tre poteter

to persillerøtter

en medium stor rødbete

tre gulrøtter

rester av pølse og skinke

havsalt (salt) og sort pepper

et egg pr. person

hakket persille, rørte tyttebær, syltet agurk

Kutt alle rotgrønnsakene i små, fine biter og vend de i noen få spiseskjeer olivenolje. Spre de utover på et stekebrett kledd med folie, krydre med havsalt og pepper og bak de nesten helt møre ved 200 °C i en drøy halvtime. Sjekk med en kniv at de er passe. 

Stek pølse. og skinkerester på pannen ved medium varme og ha de over sammen med grønnsakene. Fordel blandingen på ildfaste tallerkener og lag en fordypning i midten. Knekk et egg forsiktig nedi gropen på hver tallerken og sett de tilbake i ovnen i noen minutter så eggene bakes. Salt eggene litt.

Dryss på litt persille og spis gjerne litt brød eller et rundstykke til maten. Server med tyttebær og syltet agurk.