Asiatisk marinert ribbe på 12 timer

Middag

asiatisk-ribbe

I de fleste land er ikke svineribbe typisk julemat, det er et ganske så nordisk fenomen helt tilbake til norrøn mytologi og beretnigene om Særimner, den enorme galten som bor i Valhall. Når kokken skjærer kjøttet av dyret vokser det straks frem igjen, dermed er det alltid mat nok til Einherjerhæren. I seg selv er svinekjøtt er velegnet for masse smak og krydderier og sammen med dette liker jeg å servere en bolle duftende dampende jasminris og en lett dampet grønnkålsalat med frisk appelsin, granateplefrø, valnøtter, pecankjerner og kvernet pepper.

Ingredienser

omlag to kilo tynnribbe

en stor stekepose 

halvannen dl lys soyasaus

en halv dl ketjap manis (indonesisk tykk soyasaus)

en spiseskje Worchesteshiresauce

to spiseskjeer frisk ingefær

tre hele knuste kinesiske hvitløk 

fem knuste friske røde chili

to teskjeer knuste chiliflak

skavet skall av en appelsin eller en sitron

to spiseskjeer mørk brunt sukker

to hele stjerneanis

en hel kanelstang (cassia)

fem hele nellikspiker

en spiseskje fenikkelfrø

en spiseskje hele sorte pepperkorn

en spiseskje szehuanpepperkorn

----

grønnkålsalat:

250 gr grønnkål

litt vann til damping

en spiseskje e.v. olivenolje

havsalt og sort pepper

to appesiner i biter (fjern hinner og stener)

frøene fra to granatepler

noen hele valnøtter og pecankjerner

Skjær svoren av ribben. Den kan brukes til å lage ditt eget baconcrisp eller noe annet gøy men i denne oppskriften har vi ikke bruk for den. Bruk en skarp filetkniv og forsøk å unngå som best du kan å skjære nedi kjøttet.

Finn frem en romslig bolle og tilsett alle ingrediensene til marinaden etter rekkefølgen de står i listen. Det er den beste metoden så du ikke glemmer noe. Pisk det hele godt sammen og legg ribben i stekeposen. Hell over marinaden og lukk posen godt med klipsen som følger med. Vend på den og legg kjøttsykket med svorsiden ned i en ildfast form eller langpanne og sett den i kjøleskapet til neste dag.

Sett formen i ovnen og skru på temp. til 80 °C og glem hele greia i tolv timer. Du trenger ikke snu på posen i løpet av denne tiden, bare la den ligge i ro og fred.

Ta ribben ut av posen, del en opp i serveringsstykker og hold den varm ved 190 °C og sil kraften nedi en kjele. Kok opp og kok den inn til en lett fyldig sjy og tykne den gjerne med litt maisenna utrørt i kaldt vann. Del selve ribben opp i passende serveringsstykker og øs varm sjy over før servering.

Skyll grønnkålen godt under rennende kaldt vann og trim vekk de grove stilkene. Kutt den i grove biter og ha den over i en vid panne med lokk. Tilsett en dl vann og kok opp. Sett på lokk og la kålen dampe under høy varme inntil vannet har fordampet og kålen er mør. Ha den over på et fat og la den avkjøles litt før du mikser inn en spiseskje av din aller beste olivenolje sammen med litt havsalt og pepper. Anrett med appelsin, granatelefrø og ristede nøtter.