Grenolabars med kokos

Frokost

grenola-bars

Dette er en engelsk oppskrift på noe godt, sunt og mettende du kan ta med deg i vesken som en liten snack nemlig små bars fulle av havregryn, frø og tørket frukt. Det som du må passe på er at du kjøper søt kondensert melk. Det er ikke alle butikker som fører det men i større matvarehus og på asiatiske markeder pleier de å ha dette i sortimentet. Kondensert melk av denne typern er ikke det samme som Vikingmelk som ikke er søt og dessuten altfor tynn. Jeg bruker en av merket Rainbow som du ser på bildet.

Ingredienser

400 gr kondensert melk (ikke Vikingmelk)

250 gr vanlige havregryn (ikke snarkokte)

75 gr kokosmasse

100 gr tørkede tranebær

125 gr blandede gresskarkjerner, solsikke og sesamfrø

125 gr ristede usaltede peanøtter

Sett ovnen på 125 °C og pensle en liten form eller en engangsform i aluminiumsfolie som måler omlag 20 x 30 cm i størrelse med litt nøytral olje. Sett stekeristen et hakk lavere enn midten av ovnen.

Miks sammen alle de tørre inngrediensene i en miksebolle og varm opp den kondenserte melken i en kjele til. Den skal bli god og varm men ikke for nær kokepunktet. Hell den så over havregrynblandingen og bruk en slikkepott til å mikse alt godt sammen. Spre deretter blandingen utover den smurte formen og vær nøye med at du får et jevnt lag. Jeg pleier å ta på et par engangshansker og spre den utover med hendene og deretter gå over med en slikkepott så jeg får en glatt overflate.

Bak formen i ovnen i tre kvarter og opptil en time, la den deretter hvile på kjøkkenbenken i et kvarters tid før du deler den inn i 4 x 4 biter i formen så du tilsammen får 16 biter. La de deretter bli helt kalde i formen før du skuffer de ut med en fleksibel stekespade.

De må oppbevares i en tett boks eller på en romslig syltetøyglass og ikke stå i direkte sollys. Da er de gode i omlag 10–14 dager.