Grenola med tørket frukt og mørk sjokolade

Frokost

granola

Man kan godt diskutere forskjellen på müsli og grenola for man kan tilsette de tilnærmet helt like ingredienser. Dette er min egen oppskrift som jeg skreddersydde til min mann og jeg puttet derfor bare oppi ting han liker. Skal en grenola bli god kan man ikke bare tenke sunnhet, sunnhet, sunnhet, for så å tilsette gryn, frø og nøtter – riste det til sagmugg i ovnen og forvente et mirakel. Man trenger litt søtt, litt olje og litt vann og man trenger å bruke tiden det tar på å riste det tørt i ovnen så all fuktigheten forsvinner. Dette kan du nyte om morgenen med melk, kefir eller yoghurt så lag opp en porsjon av dette i helgen så har du til hele uken og det er så uendelig mye mer velsmakende enn det støvet du får i butikken.

Ingredienser

fire dl havgregryn

en dl hvite sesamfrø

en dl linfrø

to dl solsikkekjerner

200 gr hakkede nøtter (bruk det du liker)

en knivsodd kanel

tre spiseskjeer lys brunt sukker

tre spiseskjeer solsikkeolje

to dl vann

100 gr grovhakket mørk sjokolade (79%)

100 gr tørkede tranebær

175 gr blandet tørket frukt

Sett ovnen på 175–200 °C og kle en langpanne med bakepapir. Bland sammen havregryn, sesamfrø, linfrø, solsikkekjerner, hakkede nøtter, kanel og brunt sukker. Det letteste er å bruke hendene. Tilsett deretter olje og vann og rør godt med en spiseskje. Bruk deretter til en slikkepott til å spre massen utover langpannen.

Sett brettet inn i ovnen og la det stå i ti minutter, ta deretter brettet ut og rør opp massen godt, spre den utover på nytt og sett inn brettet i nye ti minutter. Gjenta denne prosessen til massen er helt tørr i konsistensen. Mellom fire og fem ganger pleier å holde.

La massen avkjøle seg helt før du mikser inn sjokolade og tørket frukt. Oppbevare grenolaen i tett boks eller på et stort glass. Den er holdbar i inntil 10-14 dager så lenge den ikke står for varmt eller i direkte sollys.