Egg i skjærsilden

Frokost

egg-i-ilden

I det Gamle Testamente, nærmere bestemt i 2. Makkabeerbok kan vi lese om skjærsilden. Det beskrives som en sted for renselse, et sted man må gjennom før oppstandelsen. I Dantes Den guddommelige komedie spiller skjærsilden en viktig rolle da vi følger hovedpersonen på en reise gjennom de tre riker. Helvetet (inferno), skjærsilden (pergatorio) og Paradiset (paradiso). Her fyller vi små ramekins med en sterk og enkel tomatsaus, topper med et egg og baker det i ovnen. Litt god brød til og litt spekeskinke er nydelig og oppskriften er italiensk.

Ingredienser

et knust fedd hvitløk

en spiseskje vanlig olivenolje

2 1/2 dl knuste tomater

fem friske basilikumblader

havsalt og sort pepper etter smak

fire egg

en spiseskje ferskrevet parmesan

Fres hvitløken i olje til den er gyllen og tilsett tomater, salt og pepper. La sausen koke i omlag femten minutter til den begynner å tykne og noe av væsken har fordampet. Ha i basilikumbladene.

Sett ovnen på 220 °C og fordel sausen i små ramekins eller ildfaste kopper. Lag en fordypning i sausen og knekk egget forsiktig nedi så plommen ikke knuses. Dryss på ost, litt salt og pepper og bak eggene til de har satt seg, steketiden er på omlag ti minutter. Egget vil da ha sunket noe ned i formen og sausen vil boble opp langs kanten.