Eggs in Purgatory :: egg i skjærsilden

Frokost

egg-i-ilden

I det Gamle Testamente, 2. Makkabeerbok kan vi lese om skjærsilden. Det beskrives som en sted for renselse og er et sted man må gjennom før oppstandelsen. I Dantes Den guddommelige komedie spiller skjærsilden en viktig rolle da vi følger hovedpersonen på en reise igjennom de tre riker. Helvetet (inferno), skjærsilden (pergatorio) og Paradiset (paradiso). Men dette ble kanskje litt mye å ta innover seg til frokost så her fyller vi små ramekins med en sterk og enkel tomatsaus, topper med et egg og parmesan og baker det i ovnen. Litt godt ristet brød til eller en bit av gårsdagens foccacia, en espresso og juice og med ett er himmelen litt nærmere.

Ingredienser

et knust fedd hvitløk

knuste chiliflak etter smak (pepperoncino)

en spiseskje vanlig olivenolje

2 1/2 dl knuste tomater (polpa)

fem friske basilikumblader

havsalt og sort pepper etter smak

fire små egg

en spiseskje ferskrevet parmesan

Fres hvitløken i olje til den er gyllen og tilsett tomater, chiliflak, havsalt og pepper. La sausen koke i omlag femten minutter til den begynner å tykne og noe av væsken har fordampet. Ha i basilikumbladene.

Sett ovnen på 220 °C og fordel sausen i fire små ramekins eller passende ildfaste kopper. Lag en fordypning i sausen og knekk egget forsiktig nedi så plommen ikke knuses. Dryss på ost, litt havsalt og pepper og bak eggene til de har satt seg, steketiden er på omlag ti minutter. Egget vil da ha sunket noe ned i formen og sausen vil boble opp langs kanten.