Jordbæriskrem

Dessert

jordbariskrem

Hjemmelaget is er luksus, det ser du på mengden egg. Bare så det er sagt, eggehvittene som blir til overs kan du fryse og ha til senere. De trenger ikke gå til spille. Som de fleste har jeg et nostalgisk forhold til jordbær om sommeren, enten når mamma og jeg tok syklene våre og dro på selvplukk eller de vi høstet hjemme i hagen.

Ingredienser

en halv kilo jordbær

175 gr sukker og to ekstra spiseskjeer

en halv liter helmelk

en halv liter kremfløte

en vaniljestang

ti eggeplommer

to spiseskjeer friskpresset sitronsaft

Rens og skjær opp jordbærene i grove biter, ha dem i en bolle og dryss på to spiseskjeer sukker. Sett de til side og la sukkeret få frem smaken i frukten.

Finn frem en kjele og varm opp melk og fløte. Splitt vaniljestangen i to og skrap ut frøene med en kniv. Ha frøene i melken sammen med vaniljestangen for å få med all smaken og alle frøene. Varm opp melken til rett under kokepunktet, dra kjelen av platen og la melken trekke smak fra vaniljen i ca. 20 minutter.

Pisk eggeplommer og sukker til du har en jevn og lysegul masse. Plukk vaniljestangen ut av melken og hell melken i mens du pisker kontinuerlig. Når massen er jevn og fin heller du den tilbake i kjelen og varmer den opp på svak varme til den begynner å tykne skikkelig. Hell massen over i en bolle og la den avkjøle seg.

Kjør jordbærene til en pure i en blender eller med en stavmikser og fold bærene inn i kremen når den er avkjølt sammen med sitronsaften.

Hell blandingen i en iskrem-maskin eller i en plastbeholder og sett i frysen. Gjør du sistnevnte må du piske en gang i timen de første 3 timene iskremen står i fryseren for å unngå iskrystaller som gjør iskremen hard i stedet for myk og fin.