Epleruller

Dessert

epleruller

Disse rullene komponerte jeg en dag jeg hadde noen få ark med filodeig jeg ville bruke opp. Et bakeri her i byen lager skikkelig gode wienerbrød med eplefyll så jeg ville sjekke ut om det lot seg gjøre å delvis gjenskape smaken av epler og lag på lag med sprø deig. Og det gjorde det. Smakfullt eplefyll med krydder, rosiner og fransk eplebrennevin gjorde dette til en minneverdig dessert. Det er viktig at fyllet får avkjøle seg helt så fruktens naturlige pektin får tykne eplene skikkelig.

Ingredienser

fire mellomstore faste epler

en god spiseskje smør

en spiseskje brunt sukker

en spiseskje friskpresset sitronsaft

en kvart teskje revet muskatnøtt

en kvart teskje malt ingefær

to spiseskjeer lyse sultanas eller rosiner

en spiseskje Calvados (fransk eplebrennevin)

——

et egg til pensling

seks ark filodeig

Skrell eplene og fjern kjernehuset. Del eplene i middels store terninger. Smelt litt smør i en panne og tilsett sukkeret. Fress det i noen få minutter og tilsett epler sammen med sitronsaft. Fres alt i noen få minutter og tilsett krydderet sammen med sulatans og til sist Calvados.

Kle en plate med bakepapir. La massen koke på svak varme til mesteparten væsken er absorbert vekk. La blandingen avkjøle seg litt og legg en god spiseskje fyll på arket med filodeig, pensle kantene med pisket egg og fold de sammen, husk også å folde inn endestykkene så ikke fyllet renner ut under steking.

Pensle rullene med pisket ogg og dryss på litt sukker eller perlesukker og stek de i omlag 25 minutter ved 175 °C.