Engelsk trifle

Dessert

englishtrifle

En flott britisk klassiker, en dessert for de store høytider og anledninger. Kan varieres i det uendelige med ulike typer frukt og bær men jeg skal gi deg et lite tips for å spare tid og det er å bruke et ferdigkjøpt sukkerbrød. Noen liker også å bruke sukkerbrød tilsatt kakao for litt ekstra sjokoladesmak, det fungerer også helt fint i denne oppskriften.

Ingredienser

fruktkompott:

fire plater gelatin

650 gr syltede kirsebær (uten stein)

to spiseskjeer ripsgele

et sukkerbrød

fire spiseskjeer tørr sherry

70 gr knuste amarettokjeks

——

vaniljesaus:

en vaniljestang splittet i to

åtte eggeplommer

50 gr sukker og en ekstra spiseskje

fire spiseskjeer hvetemel

en drøy halv liter kremfløte

——

topplaget:

tre dl kremfløte

50 gr finhakkede pistasjnøtter (usaltede)

30 gr knuste amarettokjeks

en håndfull physalis (gåsebær)

Begynn med å lage geleen. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann inntil den blir myk og klem ut vannet. Sil saften av de syltede kirsebærene i en kjele (putt bærene i kjøleskapet, du skal bruke de senere). Tilsett ripsgeleen og rør om til det koker. Trekk kjelen av platen og tilsett gelatinen til den er oppløst, bruk en ballongvisp og pisk godt. Hell geleen i en lav form eller lignende bare den ikke er for dyp og avkjøl til den har stivnet.

Til vaniljesausen så skraper du ut alle frøene fra vaniljestangen og har de i en romslig bolle, vær nøye å få med så mange frø du kan. Bruk en liten spiss kniv, det er lettest. Tilsett eggeplommene, ca. 40 gr. av sukkeret og melet og pisk alt godt til det er kremete og blekt i fargen. Kok opp fløten og tilsett denne i eggeblandingen under kontinuerlig pisking. Hell alt tilbake i kjelen og varm opp på nytt, bruk en tresleiv og rør kontinuerlig til sausen begynner å tykne. Sett kjelen i vasken med kaldt vann for hurtig nedkjøling og rør innimellom.

Skjær sukkerbrødet i åtte til ti biter og plasser disse på bunnen og sidene av glassbollen du skal servere triflen i. Bruk en spiseskje og drypp på sherryen.

Tipp geleen på en plastfjøl og hakk den opp i små biter med en kniv. Hell kirsebærene over sukkerbrødet og legg deretter gelebitene jevnt over sukkerbrødet. Dryss på knuste amarettikjeks til slutt.

Hell på den avkjølte vaniljesausen og dekk bollen med plastfolie. Ha den stå kaldt i minst to timer men helst lengre og gjerne over natten.

Før servering så pisker du kremen sammen med en spiseskje sukker til du har såkalte “soft peaks”, det betyr at kremen ikke skal være pinnestiv men heller ikke rennende.

Dander kremen på toppen, dryss på resten av de knuste amarettikjeksene og pynt med gåsebærene. Brett bladene på de litt utover og dytt de litt nedi kremen så de står støtt.