Churros med sjokoladedip

Dessert

churros

Disse små friterte godbitene er egentlig en spesialitet fra Portugal men er like populære i Spania, Mexico og i deler av Texas og det er litt småkjekling over hvem som «oppfant» dem. Men nok om det. Denne oppskriften kommer fra Thomasina Miers bok Mexican Food Made Simple og fungerer like bra som noe søtt til tapasbordet eller som en egen dessert. I Spania blir disse også servert til frokost og de fleste bakeriene selger haugevis disse om morgenen.

Ingredienser

50 gr sukker

to teskjeer malt kanel

——

125 gr hvetemel

en teskje bakepulver

en spiseskje olivenolje

2 1/2 dl nylig kokt vann

en halv liter mais eller solsikkeolje til fritering

——

sjokoladedip:

100 gr mørk kokesjokolade

25 gr melkesjokolade

en spiseskje lys sirup

halvannen dl kremfløte

Bland sammen sukker og kanel i en vid bolle eller på en flat tallerken og sett den til side. Tilsett alle ingrediensene til sjokoladedippen i en liten kjele og varm den opp, ikke rør nå, bare drei på kjelen. Først når alt har smeltet over lav varme rører du den sammen og holder den varm.

Sett et stekebrett kledd med bakepapir i ovnen og sett ovnen på 150 °C.

Finn frem en bakebolle og bland sammen hvetemel og bakepulver. Rør deretter inn olivenolje og kokt vann inntil du har en varm og litt klissete deig. Ha den hvile i ca. 10 minutter mens du varmer opp oljen i en gryte eller i en wok. Den skal ha en temperatur på rundt 170 °C, da er den perfekt. Hvis du ikke har et termometer så sjekk med en liten bit loff, brunes den pent på omlag et halvt minutt er oljen klar.

Sett en 8 mm tipp på en sprøytepose og ha deigen oppi. Snurr den godt sammen på toppen så deigen presses ned mot tippen. Klem ut omlag fem cm av deigen og bruk en saks for å klippe deigen av tippen. Ikke stek fler enn 3-4 churros om gangen så du har kontroll på at de ikke blir brent.

Når de er ferdig stekt legger du de på en rist dekket med kjøkkenpapir så de får rent av seg overflødig olje og legg de deretter i ovnen og la de få et kvarters tid til å ettersteke.

Ta churrosene ut av ovnen når alle er stekt og la de hvile i omlag ti minutter, rull de deretter i sukker- og kanelblandingen og server de med sjokoladedippen.