Yorkshire Gingerbread med Black Treacle

Bakverk

yorkshire-gingerbread

Det var en munk fra Armenia som brakte denne kaken til Frankrike i år 992 og man vet navnet hans. Han het Gregory Makar og lærte bort oppskriften til de franske munkene som huset ham i Bondaroy. Kaken ble brakt videre til Sverige via immigranter og vi vet at nonnene på Vadstena bakte den tidlig på 1400-tallet. Der ble den brukt som medisin så rik den var på sukker og krydder. Dette var meget kostbare varer og slettes ikke noe vanlige folk hadde tilgang på. Sent på 1600-tallet ble en kjeksvariant av kaken solgt på britiske apotek og allerede fra 1640-årene var malt tørket ingefær vanlig å få tak på de britiske øyer. Denne bearbeidede oppskriften er fra rundt 1760 og kommer fra Yorkshire. Sikt gjerne over et tykt lag melis.

Ingredienser

225 gr hvetemel

halvannen teskje bakepulver

to spiseskjeer malt ingefær

halvannen teskje malt kanel

en halv teskje havsalt

en teskje natron

115 gr meiersmør

115 gr lys brunt sukker (soft brown sugar)

tre sammenpiskede egg

150 gr Black Treacle

75 gr lys sirup

Sett ovnen på 160 °C og smør en liten langpanne (20x30). Legg bakepapir i bunnen og smør dette godt også.

Rør smør og sukker godt sammen til en kremete masse og tilsett eggene litt etter litt. Når alt dette er pisket godt sammen tilsetter du treacle og lys sirup.

Sikt sammen alle de tørre ingrediensene og tilsett dette i kakerøren. Bland alt godt sammen og hell det over i den smurte langpannen. Stek kaken i ca. 50 minutter til en time. Press forsiktig på toppen av kaken med fingertuppen. Hvis kaken hever seg tilbake etter et lett trykk er den ferdig. La den avkjøle seg godt i formen før du snur den, fjerner bakepapiret og lar den avkjøle seg helt på en rist.