Tobleronekake med snøfall

Bakverk

tobleronekake

Mannen min vant en boks med nesten to kilo Toblerone gjennom jobben og selv om vi har gitt vekk endel så var det ennå noe å bruke opp. Så jeg lå våken en morgen (det er ofte da jeg får mine beste ideer) og tenkte at det må jo kunne lages en kake med all den sjokoladen. Så etter litt eksperimetering og cooking with a pad and a pen as you go kom jeg frem til en meget god kake hvor jeg bruker både hvit, mørk og vanlig Toblerone.

Ingredienser

kaken:

125 gr melange

en dl vann

tre spiseskjeer mørk usøtet bakekakao

en teskje ekte vaniljeekstrakt

fire skilte egg

250 gr sukker

150 gr hvetemel

tre teskjeer bakepulver

——

Tobleronekrem:

en eggeplomme

75 gr melange

250 gr blandet vanlig og mørk Toblerone

fire spiseskjeer melis

en spiseskje fløte

——

50 gr fin/grov hakket hvit Toblerone til pynt.

Sett ovnen på 175 °C og plasser stekeristen nest nederst i ovnen. Skill eggene, ha plommene over i en liten bolle og stivpisk eggehvittene. Sett de til side. Smør en springform eller to sandwichformer (som jeg foretrekker) med formfett og ha de klare.

Finn frem en kjele og smelt smøret over svak varme, tilsett vannet når smøret er helt smeltet og ta kjelen av varmen. Tilsett kakaoen og pisk den godt inn. Tilsett deretter eggeplommene, sukker, hvetemel og bakepulver og bland alt sammen til en jevn røre. Ta 1/3 av de stivpiskede eggehvittene og pisk de godt inn så kakerøren blir lysere og luftigere. Vend deretter inn resten av eggehvittene med en slikkepott. Bruk rolige bevegelser.

Fordel kakerøren i formene og stek de i omlag 30-35 minutter. Sjekk med en liten kniv eller en kakenål at de er ferdige og la de avkjøle seg i formen før de tas ut og bunnplaten fjernes. Vask og tørk kjelen du hadde kakerøren i og sett den tilbake på komfyren. Til kremen smelter du sammen sjokolade og smør over svak varme, ikke rør for mye i massen. Når alt er smeltet sammen tilsetter du eggeplommen og rører den godt inn. Tilsett deretter melis sammen med fløten og rør godt. Husk at pga. nøttene i sjokoladen vil du få en lett kornete glasur. Sett den til side mens kaken avkjøles.

Når kaken skal settes sammen finner du frem et passende fat og plasserer den ene kakebunnen med toppen ned mot fatet. Om nødvendig varmer du opp glasuren lett og smører ca. fire spiseskjeer på kaken med en smørkniv. Legg deretter på den andre kakebunnen med toppen opp og press lett ned, Smør deretter på resten av glasuren oppå og på sidene av kaken.

Hakk opp den hvite sjokoladen og dryss den oppå kaken som et snøfall (eller en haggelskur alt ettersom hvor fint du hakker den opp). Jeg synes det er finest med både litt større biter og litt støv.

Sett kaken kaldt en times tid før den serveres.