Tarte Tatin

Bakverk

Den ultimate franske eplekaken med stor fanskare over hele verden. Ble til ved et uhell i 1898 på kjøkkenet til søstrene Tatin ved Hotel Tatin i Lamotte Beuvron i Frankrike. I Norge husker vi den kanskje som kaken ingen av deltagerne i Masterchef 2010 fikk til. Her er oppskriften som ble brukt i programmet. Det er ikke vanskelig, du må bare være nøye med å få vekk alt av skall og kjernehus fra eplene og passe på at sukkeret ikke brenner seg. Kaken krever konsentrasjon, men er ikke vanskelig.

Ingredienser

120 gr sukker

100 gr smør

seks til åtte epler (avhengig av størrelse) feks. Granny Smith eller Golden Delicious

tre plater butterdeig

Sett ovnen på 200 °C. Skrell og del eplene i seks båter. Ikke del de for små, det er viktig. Smelt sukkeret i en panne (som tåler å stå i ovnen) og rør inn smøret. Legg eplene i og la de mørne noe, pass hele tiden på varmen, dette kan du ikke gå fra.

Trekk pannen av platen og kjevle ut butterdeigen så den dekker pannen. Press den litt ned langs kanten men pass fingrene for pannen er varm. Stek kaken i ca. 30 min til butterdeigen er blåst opp og gyllen.

Vend kaken på et fat, husk grytekluter både under pannen og over fatet og hold pannen godt fra kroppen. Vend den i en rask bevegelse. Serveres umiddelbart sammen med creme fraiche, krem eller iskrem.