Tarte au Citron

Bakverk

Denne lekre friske terten er opprinnelig fransk og originalen kommer fra restauranten Le Gavroche. Den består av en sprø tertebunn fylt med en sitron- og vaniljekrem som deretter dekkes med marengstopper og som til slutt brennes rett før servering. Og ikke engang tenk tanken om å bruke sitronsaft på flaske- her er det kun friske sitroner som duger.

Ingredienser

mørdeig:

250 gr hvetemel

170 gr smør

60-70 gr melis

to teskjeer ekte vaniljesukker

ett lite egg

en klype salt

——

sitronkrem:

fileter av to sitroner

revet skall av en sitron

100 gr sukker

to hele egg og to eggeplommer

to dl kremfløte

——

marengs:

125 gr eggehvite

200 gr sukker

en dl vann

Ha hvetemel, melis, vaniljesukker, smør og salt i en prosessor og kjør det raskt sammen til en grov masse. Tilsett egget og kjør det sammen til en deig. Samle den sammen (ikke elt den) og pakk den inn i plastfolie. La den hvile kaldt i en times tid.

Smør en terteform med litt smør, kjevle ut deigen og kle formen med den. Ha folie i bunnen på deigen, hell på tørkede erter/bønner og bak den ved 220 °C i ovnen i ca. 15 minutter. Fjern folien med ertene og bak den videre i fem minutter. La den ut og skru ned ovnen til 150 °C.

Ha sitronfiletene (renskåret sitronkjøtt) over i en blender sammen med sitronskall, sukker, egg og eggeplomme og kjør det sammen til en jevn masse. Tilsett deretter fløten og kjør det sammen litt til. Hell fyllet forsiktig over i terteformen og bak den i ovnen i ca. 25-30 minutter. Press forsiktig ned med baksiden av en spiseskje til du kjenner at kremen gjør litt motstand. Ikke press for hardt. Ta terten ut av ovnen og la den avkjøle seg litt.

For å lage marengsen koker du opp vann og sukker til en tykk sirup. Pisk eggehvittene til skum og tilsett deretter sirupen litt etter litt. Pisk så videre til du har en tykk fyldig masse som ikke er rennende. Dette kan ta opptil 15 minutter i mikseren så vær tålmodig. Fyll massen i en sprøytepose og dekorer terten.

Sett marengsen tilbake i ovnen med grillen på og la den bli gyllen og avkjøl terten før servering.