Snickerskake Tom Victor

Bakverk

snickerskake-tom-victor

Denne kaken er populær og personlig sverger jeg til denne oppskriften fra Tom Victor Gausdal. Kaken er enkel og rask å få til men krever en kjøkkenmaskin for at den ikke skal bli altfor arbeidskrevende. Legg gjerne noen grovhakkede peanøtter på toppen av kaken hvis du ønsker litt ekstra pynt.

Ingredienser

kjeksbunnen:

seks eggehvitter

en halv liter sukker

en pakke (200 gr) Originale Ritzkjeks 

250 gr salte peanøtter (jeg foretrekker de klassiske fra Polly)

to teskjeer ekte vaniljesukker

to teskjeer bakepulver

——

sjokoladekremen:

seks eggeplommer

en dl kremfløte

100 gr smør

100 gr sukker

100 gr kokesjokolade (Freia Selskapssjokolade er finfin i denne oppskriften)

Skill eggene og sett plommene til side (disse skal brukes i kremen) og pisk eggehvitene stive og tilsett sukkeret litt etter litt mens maskinen jobber på full hastighet. Eggehvitene skal piskes til du har en stiv, seig og skinnende blanke marengs.

Kle en liten langpanne (20 x30 cm) med bakepapir og smør godt med smør eller formfett. Du kan ogå bruke en rund eller forkantet springform. Knus kjeksen i en prosessor men må du gjøre det for hånd er det enklest å knuse de i en plastpose og bruke et kjevle eller en vinflaske. Grovhakk peanøttene men ikke hakk de for fint, det er viktig med litt struktur i kakebunnen.

Sett ovnen på 180°C og finn frem en slikkepott og vend knuste kjeks, vaniljesukker og bakepulver inn i marengsmassen. Tilsett de hakkede peanøttene til slutt og vend alt godt sammen med rolige bevegelser.

Hell røren i den smurte formen og stek kaken i ca. 25-35 minutter. La den avkjøle seg i formen før den hvelves over på en rist for fullstendig avkjøling så den blir sprø.

Mens kjeksbunnen avkjøler seg begynner du med sjokoladekremen. Kok opp eggeplommer, fløte og sukker. Bruk en visp og pisk hele tiden mens massen småkoker og begynner å tykne. Dette tar kanskje et halvt minutt så pass godt på. Dra deretter kjelen av platen og rør inn smør og sjokolade i små biter. Det vil smelte raskt i den varme massen. La den avkjøle seg såpass mye at den er stiv nok til å smøres på kaken uten å renne overalt. Dryss gjerne på noen ekstra hakkede peanøtter til pynt.

Sett kaken kaldt i en times tid før servering. Kaken oppbevares best i kjøleskapet under plastfolie eller et svalt sted.