Skillingsboller eller Knuteboller med perlesukker & kanel

Bakverk

knuteboller-2

Disse har jeg faktisk aldri bakt selv for de er min manns spesialitet, og de er de saftigste skillingsbollene jeg noen gang har smakt. Det er viktig å ikke være knipen på smør, sukker og kanel når deigen skal smøres for det er her mange synder og ender opp med et tørt resultat. Tradisjonelle skillingsboller er virkelig ikke diettmat og denne oppskriften er utarbeidet ved å bruke elementer fra flere ulike oppskrifter samt en egen svensk knuteteknikk.

Ingredienser

en kilo hvetemel

220 gr sukker

100 gr fersk gjær

to teskjeer malt kardemomme

200 gr smeltet smør

en halv liter helmelk

to egg

——

skavet smør (beregn minst 200 gr.)

tre teskjeer malt kanel

fem til seks spiseskjeer sukker

et sammenpisket egg til pensling

perlesukker til pynt

Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. Smelt smøret i en kjele og ha i melken. Når blandingen er fingervarm (37 °C) smuldrer du i gjæren og pisker alt godt sammen så den løser seg helt opp. Lag et krater i midten av bakebollen og hell i væsken. Knekk i eggene og arbeid alt sammen til en myk og smidig deig. Dekk bollen med plastfolie og la den heve i en times tid på et lunt og trekkfritt sted.

Kjevle ut deigen til et ca. en cm tykt rektangel. Smør på et jevnt lag med smør, du kan enten bruke mykt smør og en spatel til denne jobben eller skjære tynne skiver av kaldt smør med ostehøvel. Det er derimot viktig at hele deigen blir dekket.

Dryss på et jevnt lag med sukker og kanel og rull leiven sammen. Skjær den i ca. 2 cm tykke skiver og legg dem til heving på bakeplater med bakepapir under. La de heve til dobbel størrelse under et klede.

Pensle bollene med sammenpisket egg, dryss på generøst med perlesukker og stek bollene ved 200° C i ca. 8-10 minutter. La de avkjøle seg på rist. Skal du fryse dem er det viktig at de er helt kalde først.

Steketid på knutebollene: Siden disse stekes i ulike former så varierer også steketiden. De som stekes i dype muffinsformer trenger omlag en halvtime ved 180 °. De avlange som stekes i brødform vil trenge nærmere førti minutter mens de som stekes i ringformen skal først stekes i snaue førti minutter før ringen klikkes av og de får ytterligere ti minutter i ovnen med et stykke folie oppå så toppen ikke brennes. 

Knuteboller i ringform

Knuteboller i ringform