Prinsesstårta

Bakverk

prinsesstarta

Oppskriften på denne svenske klassikeren ble for første gang publisert i Prinsessornas Nya Kokbok fra 1948 skrevet av Jenny Åkerström. Hun drev en anerkjent pikeskole på Østermalm og hadde også kongelige barn blant sine elever. Kaken var tidligere kjent under navnet Grön tårta men ble etterhvert omdøpt til ære for Prinsesse Ingeborg. Dessverre fikk jeg ikke tak i pyntegelè denne gangen men smaken påvirkes heldigvis ikke av det.

Ingredienser

et sukkerbrød delt inn i tre lag

fire til seks spiseskjeer stivt bringebærsyltetøy

to dl konditorkrem (eggekrem)

en halv liter stivpisket kremfløte

200 gr ekte marsipan kjevlet ut til et 2 1/2 mm tynt lokk

noen få dråper grønn konditorfarge til å farge marsipanen

litt pyntegelè om man ønsker

en god spiseskje siktet melis

en marsipan- eller sukkerose til pynt

Del sukkerbrød inn i tre lag og gjør topplaget litt tykkere enn de to andre. Legg topplaget på et fat siden dette skal være bunnen på kaken. Bruk en palettkniv og spre syltetøyet utover i et jevnt lag men la det være igjen en god halvcentimeter igjen til kanten. Spre deretter på et tynt lag krem før du legger på bunnlaget på kaken. Spre der etter på et tykt lag vaniljekrem og husk å holde litt avstand til kanten og topp deretter på med mesteparten av fløtekremen og bruk paletten til å spre kremen jevnt og skrå deretter palettkniven og dekk alle sidene på kaken. La toppen på kaken være noenlunde flat.

Nå skal vi gi tårtan sin karakteristiske form ved å ta det gjenværende midtre laget på sukkerbrødet og legge det på toppen av kaken. Klem deretter lett ned så det festes godt på kaken og form det ved å klemme kantene på sukkerbrødet ned rundt kanten. Bruk begge hendene og form toppen til en kake med rund topp. Dekk deretter hele kaken med resten av kremen, laget skal være tynt og hele kaken må være dekket så marsipanen fester seg godt.

Legg deretter på marsipanlokket og pakk det glatt og tett rundt kaken. Skjær bort det overflødige og dekorer kaken med pyntegelé og sikt over litt melis. Sett på rosen og la deretter kaken hvile kaldt i en times tid før servering.