Polsk Babka

Bakverk

Dette er en meget saftig og holdbar krydderkake fra den polske byen Legnica. Den inneholder ikke egg og er dermed fint for de med allergi. Bruken av eplemos i selve kakerøren kan virke fremmed for enkelte men det gir kaken en helt særegen fin eplesmak som passer godt sammen med de aromatiske krydderiene i kaken. Går du innom et polsk bakeri i feks. New York vil du finne mange varianter av babka både med sjokolade, tørket frukt eller bare med kanel og sukker. Fans av Seinfeld vil kanskje huske episoden der det lokale bakeriet er utsolgt for sjokoladebabka og hviken krise det medfører.

Ingredienser

110 gr smør

tre dl sukker

tre dl eplemos

fire spiseskjeer appelsinjuice

seks dl hvetemel

to teskjeer natron

en halv teskje malt kanel

en halv teskje malt nellik

en halv teskje malt ingefær

en halv teskje revet muskatnøtt

en neve knuste valnøttkjerner (kan sløyfes)

en teskje sukker til sprinkling

Sett ovnen på 180 °C og finn frem eplemosen. Hvis den har store eplebiter i seg er det best om du kjører den glatt i blenderen. Da får du blandet eplene bedre inn i kakerøren og du får mer smak av dem i den ferdige kaken.

Rør smør og sukker hvitt og luftig. Tilsett eplemos og appelsinjuice og rør alt godt sammen. Tilsett hvetemel blandet med natron og krydderiene. Knus valnøttene i grove biter og ha disse i røren. Hell røren i smurt brødform (to liter) med bakepapir i bunnen og sprinkle toppen av kaken med litt sukker.

Stek kaken i ca. en time og mot slutten av steketiden bør du sette kaken på nederste rille i ovnen så toppen ikke blir for hardt stekt. Kaken bør oppbevares i plast i kjøleskapet og er holdbar i inntil to uker.