Pølsebrød med rug og oregano

Bakverk

polsebrod-rug

Jeg vil tro at hjemmebakte pølsebrød med rugmel gir en noe bedre samvittighet for å servere varme pølser til middag. Jeg liker pølser jeg men det skal være gode kvalitetspølser tilberedt riktig og med godt tilbehør. Denne oppskriften er dansk og de elsker jo som kjent sin rug. Disse kan du også fryse så bak de på en dag du har tid og ta de frem på dager da tiden er knappere.

Ingredienser

gir mellom tolv og seksten pølsebrød:

2 1/2 dl melk

20 gr fersk gjær

to teskjeer finknust havsalt

et egg

20 gr smeltet smør

450 gr hvetemel

50 gr rugmel

en teskje tørket oregano

Hell melk varmet til 40 °C i en skål og tilsett salt og smuldret gjær. La det stå litt og pisk det deretter godt opp så du er sikker på at all gjæren er godt oppløst. Tilsett egg og smeltet smør og pisk alt sammen.

Sett eltekroken på maskinen og tilsett hvetemel, rugmel og oregano i miksebollen, skru maskinen på lav hastighet og hell forsiktig væsken ned langs kantene på bollen så alt melet blir fuktet. La deretter maskinen jobbe i fred og ro på litt høyere hastighet inntil du har en glatt og fin deig som har sluppet bollen. Dette vil ta omlag 10-15 minutter.

På grunn av rugmelet vil deigen trenge å heve i omlag to timer. Dekk bollen med plast og sett den på et lunt sted. Dryss litt mel på bakebordet og elt deigen lett. Del den deretter inn i 12-16 jevnt store biter og trill små avlange pølseformede brød. Legg de over på stekeplater kledd med bakepapir, dekk de med et rent kjøkkenhåndkle og la de etterheve i en times tid. Pensle de med litt vann, dryss på noen saltkorn og stek de ved 200 °C i omlag 10-15 minutter inntil de er pent gylne og gjennomstekte. La de avkjøle seg på en rist og når de er helt kalde kan de fryses.