Pecanpai fra New Orleans

Bakverk

pecanpai

Det var franske immigranter i New Orleans som skapte denne paien når de kom tilden nye verden og fikk tilgang til pecannøtter via indianerne. Den er ikke registrert i noen kokebok før 1925, men man vet fra historiske kilder at den ble bakt i årene fra byens grunnleggelse i 1718. Dette er en amerikansk oppskrift så derfor er målemengdene noe annerledes enn hva vi er vant med. Paien serveres helst som dessert til de store høytidene som Thanksgiving og Christmas Day sammen med vaniljeis eller pisket krem.

Ingredienser

paibunn:

175 gr hvetemel

en halv teskje havsalt

en spiseskje sukker

115 gr kaldt smør i terninger

en halv dl isvann

——

pecanfyll:

215 gr mørk brunt sukker

halvannen dl lys sirup

en spiseskje rom eller bourbon

50 gr usaltet smør

tre egg

en halv dl kremfløte

en kvart teskje havsalt

200 gr ristede grovhakkede pecannøtter

Bruk en prosessor og kjør hvetemel, salt og sukker til det er blandet. Tilsett kaldt smør og kjør noen sekunder til massen har konsistens som grov sand. Tilsett vannet i en tynn stråle til deigen er såpass fast at du kan klype den sammen med fingrene. Det bør ikke ta mer en knappe 10-12 sekunder.

Tipp deien ut på bakebordet og elt den sammen, pakk den godt inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskap i minst 30 minutter men helst en time.

Kjevle ut deigen og kle en 24 cm. paiform, prikk bunnen godt med en gaffel og sett den tilbake i kjøleskapet inntil den skal brukes. Bunnen skal ikke forstekes.

Rist pecannøttene i langpanne ved 180 °C i ca. 10-12 minutter og grovhakk dem. Legg de til side for avkjøling.

For å lage fyllet så koker du opp brunt sukker, sirup, rom og smør. Rør hele tiden for dette kan brenne lett. Når det har kokt opp så ta kjelen av platen og sett den i vasken med iskaldt vann for hurtig nedkjøling. Når du kan dyppe fingertuppen i massen uten å brenne deg så er den passe. Pisk deretter inn egg, salt og fløte.

Sett ovnen på 180 °C.

Ta paiformen ut av kjøleskapet og dryss på pecannøtter. Hell på fyllet, og bak den i ovnen i ca. 40-50 minutter. Hvis paiskallet blir for brunt kan du dekke rundt kanten av formen med folie. La paien avkjøle seg helt i formen før du tar den ut.