Marmorkake

Bakverk

marmorkake

Jeg er stolt over å gi dere oppskriften på min oldemors nydelige marmorkake. Denne ble bakt mange ganger i Peckelsgate hjemme i Kongsberg der min oldemor Kirsten som var utdannet Skreddermester (inne) hadde sitt private hjem og sin systue inntil hun pensjonerte seg og flyttet til en mer moderne og lettstelt leilighet lengre opp i byen. Marmorkaken er ikke typisk norsk og du finner den i hele Europa og i USA. Jeg har tom. sett den i en rekke afrikanske land. Når vi laget denne på skolekjøkkenet lærte vi å bruke en gaffel og forsiktig dra den gjennom røren i formen. Det ble ikke noe særlig marmorering av det, så det er jeg gjør er at jeg tar en spisepinne og beveger den rundt og rundt i sirkler til jeg ser at den mørke røren begynner å lage striper på toppen av kaken. Da blir det som regel skikkelig fint når du skjærer den i skiver. Jeg liker også å gi kaken et lett melisdryss før servering.

Ingredienser

150 gr smør

150 gr sukker

tre store egg

250 gr hvetemel

halvannen teskje bakepulver

en dl fløtemelk eller matfløte

——

sjokoladerøren:

to spiseskjeer sukker

to spiseskjeer mørk bakekakao eller bland med O'Boy for en mildere sjokoladesmak

en halv dl matfløte

Sett ovnen på 170 °C og pisk smør og sukker hvitt og luftig. Tilsett eggene etter tur og rør godt i mellom hvert. Tilsett hvetemel og bakepulver sammen med melken. Lag en sjokoladerøren og bland dette inn i 1/3 av deigen.

Fyll en smurt brødform (legg gjerne en strimmel bakepapir i bunnen) på halvannen liter med halvparten av den lyse deigen, så all den mørke deigen så resten av den lyse igjen på toppen. Skjær gjennom med en spisepinne og bruk litt tid på dette for å få skikkelig fin marmorering.

Stek kaken i omlag en time på nederste rille, sjekk at den er gjennomstekt med en kakenål og la den avkjøle seg godt i formen før du vipper den ut på kakeristen og forsiktig drar av bakepapiret.