Landbrød med gresskarkjerner

Bakverk

landbrod-gresskar

Dette er et brød som er like godt med pålegg som det er til varme supper eller friske salater. Deigen er rask å lage men hevetiden er lang så lag gjerne deigen om morgenen så kan den passe seg selv til ettermiddagen. Oppskriften kommer fra Bread Alone Bakery i New York som legger vekt på solid håndverk og økologiske råvarer. Jeg har omarbeidet den til norsk.

Ingredienser

400 gr hvetemel

200 gr siktet rugmel

en halv teskje finknust havsalt

i overkant av en halv pose tørrgjær

4 1/2 dl lunkent vann

en halv dl vanlig olivenolje (ikke extra virgin)

en halv dl ristede og saltede gresskarkjerner

Bland sammen mel, rugmel, salt, tørrgjær og gresskarkjerner i en bakebolle. Finn frem en stor jerngryte, den skal ikke smøres.

Tapp lunkent vann i et litermål og fyll opp med olivenolje. Arbeid alt sammen til en noe klissete deig, den vil ikke helt slippe bollen slik vanlig brøddeig gjør så bruk en slikkepott til å skrape den ut av bollen og nedi en jerngryte. Den fungerer som brødform. Spre deigen jevnt utover bunnen av gryten.

Dekk gryten med plastfolie og et rent kjøkkenhåndkle og la den heve i ca. 6 1/2-7 timer på et lunt og trekkfritt sted.

Sett ovnen på 250 °C og sett lokk på gryten. La den stå i ovnen i ca. 30 minutter, ta av lokket, skru ned ovnen til 200 °C og stek brødet videre i ca. 35-45 minutter. La brødet hvile litt i gryten før du tipper det ut. Bank på det på undersiden, hvis ikke lyden er hul er ikke brødet helt ferdig, legg det da tilbake i ovnen på rist og etterstek det en liten stund til.