Kuvertbrød fra Hillerød

Bakverk

hillerod

Mange restauranter baker sitt kuvertbrød i stenovn, etter de kjøper brødet fra bakerier som har stenovn. Dette gjør brødet utrolig saftig med en tykk og smakfull skorpe. Jeg skal ikke påstå at du får det samme resultatet hjemme i en vanlig stekeovn, men du kan få til noe lignende. Hemmeligheten er å pensle brødene med honning, samt steke de på litt ekstra høy varme. Pass dog på en ting, mange typer bakepapir tåler ikke mer enn 200-225 °C og kan ta fyr ved høyere temperatur. Jeg anbefaler da å pensle platene med litt olivenolje og droppe papiret. Denne oppskriften er fra Slotskroen i Hillerød, Danmark.

Ingredienser

12 dl lunkent vann (37 °C)

50 gr fersk gjær

halvannen kilo hvetemel

en halv kilo fint rugmel

to spiseskjeer finknust havsalt

en dl god olivenolje

en dl smeltet blomsterhonning til pensling

Løs opp gjæren i det lunkne vannet og tilsett oljen. Bland sammen hvetemel og havsalt og arbeid alt sammen til en smidig deig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med eltekrok. Dekk til deigen med plastfolie og sett den på et lunt sted i 45-60 minutter til den har hevet til dobbelt størrelse.

Slå ned deigen og del den inn i 16 eller 32 emner (avhenger hvor store brød du ønsker). Kna de ut til runde boller før du ruller dem inni hendene til de får en litt avlang form. Legg de på bakeplater kledd med papir, legg over et rent kjøkkenhåndkle og la de etterheve i ca. 30 minutter.

Sett ovnen på 230 °C og varm opp honningen forsiktig i en liten kjele til den får en rennende konsistens. Den trenger ikke å bli aldeles glovarm.

Pensle brødene med honningen og stek de i ca. 25-30 minutter. De skal ha en noe mørk og blank overflate. Bank på brødet fra undersiden, er lyden hul er brødet ferdig.