Kirshenbaum cookies

Bakverk

kirshbaum

Disse kakene har et for meg et spesielt opphav for jeg spiste de faktisk mens jeg gikk helt alene rundt i Auschwitz. Jeg var innom cafeen som ligger på museumsområdet og skulle egentlig bare ha en kopp kaffe etter en lang reise. Men på disken stod det er flott brett med disse små nydelige juvelene av noen kaker. På et vis lyste de opp dette stedet som selv i fantastisk vakkert høstvær har en dysterhet over seg som knapt kan beskrives med ord. Men de røde bærene minnet meg på historien om de norske fangene som satt her, og som på julaften 1943 fikk stukket til seg to loff, en klatt smør og et glass jordbærsyltetøy som de delte på hele brakka der det satt mer enn tjue mann. Jeg har oppkalt disse kakene etter Henry Kirshenbaum (fangenummer 656902) som overlevde Holocaust.

Ingredienser

185 gr smør

125 gr sukker

250 gr hvetemel

et lite egg

en teskje bakepulver

en halv teskje ekte vaniljesukker

syltede kirsebær (cocktailbær)

Pisk smør og sukker hvitt og luftig. Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker og tilsett ca. halvparten av melblandingen før du har i egget og deretter resten av melet. Du skal ende opp med en fast deig som mer eller mindre samler seg til en klump. La deigen hvile i tett plastpose over natten i kjøleskap.

Sett ovnen på 180 °C og dekk to bakeplater med papir.

Knip biter av den kalde deigen og trill den til kuler på størrelse med en hasselnøtt. Bruk lillefingertuppen til å lage en liten grop og press nedi et kirsebær. Stek kakene midt i ovnen i ca. 15-20 minutter, de skal være brune rundt kanten og lys gylne på toppen. Kirsebæret vil tørke litt inn under stekingen. Bruk en stekespade til å flytte kakene over på en rist for avkjøling.