Kinesisk brød

Bakverk

kinabroed

Jeg har bare sett disse bollene på menyen til en eneste kinaresturant i Norge og det er eminente Dinner i Oslo. De kan beskrives som en mellomting mellom bolle, smultring og loff. I Kina brukes disse enten sammen med, eller som en erstatning for ris, og de er utrolig nydelige. Denne oppskriften er fra Encyclopedia of Asian Food av Charmaine Solomon.

Ingredienser

en pose tørrgjær

2 1/2 dl varmt vann

tre spiseskjeer sukker

625 gr hvetemel

en teskje bakepulver

noen få dråper sesamolje

Ta en stor bakebolle, hell i det varme vannet og dryss over tørrgjær, la dette stå i fem minutter.

Rør inn to teskjeer sukker og 1,25 dl hvetemel og la blandingen stå lunt i minst ti minutter til du ser det begynner å boble. Tilsett så 2 1/2 dl varmt vann og resten av sukkeret. Rør til alt er oppløst. Bland så inn resten av melet sammen med bakepulveret.

Kna deigen i noen minutter til den er fast og smidig.

Vask og tørk bakebollen godt og smør innsiden med litt sesamolje, plasser deigen i bollen og snu på den og gni inn overflaten med oljen. Dekk den godt og la den stå på et lunt sted å heve i minst to timer. Ta deigen ut av bollen og kna den lett på et melet bakebord. Del deigen inn i to like deler. Del så hver del inn i åtte til ti like deler og trill jevne fine boller.

Kle en bamboosteamer (dampkurv av bambus) med litt bakepapir penslet med litt sesamolje og plasser bollene med litt avstand så de har rom til å heve seg. Sett damperen på et lunt sted og la brødene heve i ca. 30 minutter.

Plasser damperen over kokende vann i ca. ti minutter, trakk kjelen av platen, men la brødene stå i minst fem minutter så de får avkjølt seg noe før du tar de ut.