Julekjeks med glasur

Bakverk

julekjeks-glasur

Disse kjeksene setter deg uten tvil i julestemning og oppskriften er såpass universell at du kan skape nærsagt hva som helst. Slå deg løs med farger og pynt og ha det gøy på kjøkkenet og når det er tid for å pynte så legg utover litt husholdnings- eller avispapir så blir det endel mindre søl også.

Ingredienser

90 gr smør

100 gr sukker

et stort egg

en halv teskje ekte vaniljeekstrakt

200 gr hvetemel

en halv teskje bakepulver

en halv teskje havsalt

——

glasur:

150 gr siktet melis

to til tre spiseskjeer nylig kokt vann

evt. konditorfarge (rød og grønn passer fint til jul)

Pisk smør og sukker lett og luftig, når sukkeret ikke lengre knaser i bollen så er det klart. Deretter pisker du inn egg og vaniljeekstrakt.

Bland sammen hvetemel, bakepulver og salt og tilsett dette i smørblandingen spiseskje for spiseskje. Hvis den ferdige deigen kjennes litt klissete ut kan du tilsette litt mer hvetemel men ikke ta for mye av gangen. Form deigen ut til en flat disk, pakk den godt inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i en god halvtime eller over natten.

Sett ovnen på 180 ° og kle to stekeplater med bakepapir og finn frem de utstikkerne du ønsker. Dryss litt hvetemel på bakebordet og ha også litt mel på kjevlet og kjevle deretter ut en leiv på 1/2 cm. tykkelse. Dypp utstikkerne i mel og stikk ut kaker som du legger utover på stekeplaten: Pass på at de har litt avstand imellom seg og at de ligger helt flatt.

Steketiden vil normalt set ligge på mellom 8-12 minutter avhengig av størrelsen på kakene. De skal være lett gylne langs kanten men være forholdsvis lyse på toppen. La de avkjøle seg litt på platen før du bruker en tynn stekespade i metall og flytter de over på kakeristen. La kakene avkjøles helt i romtemperatur.

Når kakene skal pyntes så tilsetter du to spiseskjeer av vannet og tilsetter melisen og deretter pisker du til du har en glatt glasur. Tilsett mer vann om nødvendig men husk at du ikke skal ha en for rennende glasur. Farg den og deretter kan du pynte kjeksene etter eget ønske.