Hasselnøtt & kaffekake med Nutellakrem

Bakverk

hasselnott-og-kaffekake

Kombinasjonen kaffe, hasselnøtter og Nutella gir det jeg vil kalle en super-dekadent festkake for de litt større anledninger. Den bør bakes dagen før servering, noe som alltid gir pluss i min bok. En mindre ting å huske på når dagen er her. Oppskriften er italiensk-britisk med alt det gode fra begge lands kjøkken. Her er kaken dekorert med små mandelegg i anledning Påskefeiringen. 

Ingredienser

kaken:

100 gr hasselnøttkjerner, ristet

300 gr lys brunt sukker (Tate & Lyle)

seks romtemp. egg

175 gr hvetemel

to spiseskjeer maisenna

en halv teskje finmalt havsalt

100 gr meierismør

seks spiseskjeer helmelk

en teskje Nescafè Instant Espresso

----

kaffesirup:

50 gr mørk brunt sukker

fire spiseskjeer kaldt vann

en teskje Nescafè Instant Espresso

en spiseskje likør (Frangelico, Kahlua eller Tia Maria) 

----

Nutellakrem:

400 gr italiensk Mascarpone

300 gr Nutella (ikke bruk annet sjokoladepålegg her)

en spiseskje Nescafè Instant Espresso

50-75 gr karamellisert ristet hasselnøttkrokan

Kaken:

Ta ut eggene på benken i god tid før du skal bake. Ha hasselnøttkjernene i en tørr langpanne og rist de i ca. 10 minutter ved 180 °C. La de avkjøle seg.

Sett ovnen på 160 °C varmluft og legg bakepapir i bunnen på to 20 cm. kakeformer med løs bunn (sandwich-tins). Smør bunn og kanter godt med smør eller Formfett. 

Sett ballongvispen på miksmasteren og knekk i alle eggene. Ha de avkjølte hasselnøttene i en hurtigmikser og vei opp sukkeret. Ta to spiseskjeer av sukkeret over i mikseren sammen med hasselnøttene og ha resten i miksebollen sammen med eggene. 

Miks sammen hasselnøtter og sukker til en grov masse. Ikke kjør nøttene for lenge for da begynner de å slippe sin naturlige olje og det vil du ikke ha i kaken. Da blir den tung og flat. 

Tilsett smør, melk og kaffepulver i en liten kjele og smelt det sammen over svak varme. Sett blandingen til side for noe avkjøling.

Vei opp hvetemelet, tilsett maisenna og havsalt. 

Når du har en fyldig eggedosis som nær har doblet i størrelse er du klar til å fortsette. Plasser en finmasket sikt over bollen og tilsett melblandingen. Sikt den nedi og bruk en slikkepott til å vende inn melet. Husk rolige bevegelser. Tilsett så de grovmalte nøttene og vend de inn på samme måte. Hell melkeblandingen rundt kanten på bollen (ikke midt i) og vend alt sammen til en jevn kakerøre. Fordel røren i formene og stek kaken i ca. 30 minutter før du sjekker første gang at de er gjennomstekte. 

La kakene avkjøle seg på rist og skjær rundt kanten med en spatelkniv for å løsne de. Vent i minst en halvtime før du tar de ut, vender de opp ned på en kakerist og fjerner bakepapiret. La kakene bli helt kalde. 

Kaffesirup (til dynking):

Tilsett sukker og vann i en liten kjele og kok opp. Pisk godt og ta kjelen av varmen. Rør inn kaffepulver og likør og sett den til side for avkjøling.

Nutellakrem: 

Pisk sammen Mascarpone, Nutella og kaffepulver til en jevn og fyldig krem. Jeg anbefaler en stor romslig bakebolle og en ballongvisp til denne jobben.

Montering av kaken: 

Del hver kakebunn i to. En taggete brødkniv pleier å gjøre jobben. Bruk bunnene på kakeformene til å løfte de fra hverandre. Jobb rolig. Finn frem fatet kaken skal stå på og legg på den ene kakebunnen med den stekte siden ned. Pensle på godt med kaffesirup og la deretter på ca. tre gode spiseskjeer av Nutellakremen. Fortsett med de to neste lagene på samme måte. Pass på at den den siste kakebunnen blir plassert med med stekesiden opp slik at du får en mest mulig glatt overflate. Spre resten av kremen oppå og rundt på sidene av kaken med spatelkniven. 

Pynting: 

Tørk godt av kantene på fatet med litt kjøkkenpapir dyppet i meget varmt vann. Vær nøye her, fatet nå være helt fritt for krem og helt tørt før du kan begynne med pyntingen. Dryss krokan langs kanten på fatet. Bruk en ren og tørr spatelkniv og løft krokanen oppå kniven så den presses på plass. Du kan pynte så lengt opp på sidene av kaken som du vil. Dryss et lett lag av krokan oppå kaken som avslutning. Bruk en ren og tørr pensel til å bøste vekk overflødige krokankorn fra fatet og sett kaken kaldt i mininum seks timer men helst over natten så den får trekke skikkelig.