Gordon Ramsays italienske focaccia

Bakverk

focaccia-gordon

Til sommelige salater, pastaretter eller supper smaker det ekstra godt med nybakt focaccia. Det er heller ikke særlig tidkrevende og du kan selvsagt velge toppingen selv så lenge den tåler å stå i ovnen. Her har jeg valgt den klassiske varianten med oliven, tomater og rosmarin, men du gjør som du vil. Trikset her er semulegryn som gir det ferdige brødet en lett kornete konsistens og en ekstra deilig smak. Bytt gjerne ut halvparten av melet med tipo 00 om du har en pose i skapet. 

Ingredienser

500 gr hvetemel

20 gr semulegryn (polenta)

en teskje havsalt

15 gr tørrgjær

tre drøye dl lunkent vann (320 ml)

50 ml vanlig olivenolje + litt ekstra til smøring og topping

ekstra havsalt og sort pepper

sorte oliven, soltørkede tomater og frisk rosmarin til topping

Bland sammen hvetemel, semule, tørrgjær og havsalt i en romslig bakebolle. Mål opp vannet i et litermål og hell olivenoljen oppi vannet. Lag et krater i midten av bakebollen og i mesteparten væsken. Bruk en gaffel til å gradvis mikse inn melet i væsken og tilsett mer etterhvert som du bytter over til å bruke hendene for å mikse sammen deigen. Når du har en deig som henger fint sammen drysser du litt ekstra hvetemel på bakebordet og tar den ut av bollen. Elt den godt sammen til en smidig deig. Legg den tilbake i bollen, dekk med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse (ca. en time).

Finn frem en liten langpanne (20x30 cm) og ha deigen i formen, smør hendene med litt mer olivenolje og press deigen forsiktig ut i formen. Husk å se til at den blir noenlunde jevn i tykkelsen. Fordel tomater, oliven og rosmarin over og press de lett nedi deigen. Dryss på litt mer havsalt og kvern over litt pepper. Drypp over noen få dråper ekstra olivenolje over det hele og bak ved 200 °C i 30-35 minutter. La brødet avkjøle seg litt i formen før du løfter den ut og skjærer den opp med en brødkniv før servering.