Gammeldags rabarbrapai

Bakverk

rabarbrapai

Dette er en pai hvor man først lager en enkel kompott av frukten. Vann, sukker og litt potetmel i tilegg til frukten, det er det hele. Oppskriften på fyllet har jeg fra en kokebok som ble utgitt i 1901 og toppingen har jeg for vane å bruke på mange av mine frukt og bærpaier. 

Ingredienser

en All-round paibunn

fyll:

en halv kilo rå rabarbra i biter

en dl sukker

en halv dl vann

to teskjeer potetmel utrørt i en kvart dl vann

en porsjon smuldretopping

Kok opp rabarbra, vann og sukker i en romslig kjele eller i en vid panne. La det koke opp og kok det videre i ca. fem minutter under jevnlig omrøring. Pisk sammen vann og potetmel og tilsett dette mot slutten av koketiden. Rør godt for å få ut alle klumpene. Bruk gjerne en visp.

Hell fyllet i en bolle og sett den i kaldt vann for raskere avkjøling. Lag paiskallet og toppingen slik det er beskrevet i oppskriftene og sett ovnen på 200 °C.

Hell det avkjølte fyllet nedi det forstekte paiskallet og klem på smuldretoppingen. Bak paien i ca. 30-35 minutter. Vær meget forsiktig når du tar paien ut av ovnen da fyllet fremdeles vil være noe flytende. Hold den rolig og plasser den på en kakerist. La den avkjøle seg i minst halvannen time så fyllet får stivnet.