Fru Timians hveteboller

Bakverk

Denne oppskriften med fremgangsmåten er lånt fra Fru Timian og dette er en oppskrift som har blitt umåtelig populær. Det å smuldre opp smøret i deigen er en teknikk som ikke er så utbredt, de fleste følger skolekjøkkenmetoden som sier at man skal smelte smøret i melken men jeg har forsøkt denne oppskriften og den fungerer aldeles utmerket. Du kan tilsette rosiner, sultanas, sjokoladebiter mm. i deigen. 

Ingredienser

100 gr smør

ca. 550 gr hvetemel

90 gr sukker

en halv teskje bakepulver

en teskje malt kardemomme

en kvart teskje havsalt

3 1/2 dl melk

50 gr fersk gjær eller en pose tørrgjær

et egg til pensling

Smuldre smøret i melet. Det kan gjøres for hånd eller i en foodprocessor. Bland i resten av de tørre ingrediensene. Bruker du tørrgjær blander du det inn direkte i melet.

Varm melken til 37 °C og rør ut den ferske gjæren. Mens mikseren går på forholdsvis lav hastighet, tilsetter du væsken i en stråle. Elt deigen godt sammen til alt melet et godt innarbeidet og deigen begynner å slippe bollen så vidt. Dette er en forholdsvis løs deig, men vær ikke bekymret av den grunn. Dekk bollen med et bakeklede eller plastfolie og sett den på et lunt sted til heving. Den skal heve til den har blitt omtrent dobbelt så stor og det tar omlag 45 minutter.

Ha litt hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna inn rosinene. Rull ut 20 boller og legg dem på et stekebrett med bakepapir og sett stekeovnen på 225 °C.

Etterhev bollene i 20 minutter under et klede. Pensle dem med sammenpisket egg og stek dem midt i ovnen 10−12 minutter. Avkjøles på rist.

Du bestemmer selv om du vil gjøre dette for hånd eller bruke en kjøkkenmaskin. Resultatet blir det samme. Fordelen med å bruke hendene er at du får en mye bedre følelse med hvordan deigen oppfører seg, og hvordan den skal kjennes ut for å ha den rette konsistensen.