Franske makroner

Bakverk

franske-makroner

I boken I Love Macarons av Hisato Ogita er denne grunnoppskriften trykket. Her kan du virkelig boltre deg i farger og ikke minst hva slags fyll du vil bruke. Når det gjelder farge så få tak i farge fra Witon eller SK som selges hos større matvarehus eller på kjøkkenbutikker. Den på butikken fra Freia gjør at makronene blir veldig blasse i fargen etter steking. Disse makronene er fylt med smørkrem som jeg har farget i samme farge som selve kakene. Denne oppskriften gir deg omlag 25-30 ferdige doble makroner.

Ingredienser

150 gr skåldede mandler

150 gr melis

120 gr romtemperert eggehvitte

35 gr sukker

en halv dl vann

150 gr sukker

konditorfarge etter eget ønske

Kjør sammen mandler og melis til en jevn masse. Bruk en prosessor eller en blender. Deretter sikter du massen og plukker ut evt. mandelbiter som ikke har blitt tilstrekkelige knuste så de ikke passerer gjennom sikten.

Mål opp 60 gr. eggehvitte, det er ca. to stykker men du må veie opp, her kan du ikke slumpe. Pisk de til de skummer og tilsett deretter sukker mens maskinen går. Du skal få en stiv og blank masse.

Kok opp vann og sukker og la det koke i noen få minutter til alt sukkeret er skikkelig oppløst. Hell sukkerlaken i en tynn stråle nedi marengsmassen mens den går på lav hastighet. Når alt er helt i skrur du opp hastigheten til max og lar maskinen gå i 5-10 minutter til massen er skikkelig pinnestiv.

Bruk en slikkepott til å vende inn ytterligere 60 gr. eggehvitte samt mandel- og melisblandingen. Tilsett også ønsket konditorfarge på dette stadiet. Fargen blekner litt under steking så ha i noe mer enn du ellers ville ha hatt i. Ønsker du flere farger må du dele opp deigen nå.

Dekk to bakeplater med papir og sett ovnen på 160 °C og sett en langpanne/stekeplate inn i ovnen på nederste rille. Denne ekstra isoleringen sørger for at makronene ikke sprekker under steking.

Ha mandelmarengsmassen i en sprøytepose med rund tupp og sprøyt ut små runde pletter på størrelse med en femkrone, ikke lag de større.

La makronene stå på benken og tørke i 20-30 minutter før steking. De skal kjennes tørre ut på overflaten.

Stek det første brettet med makroner i 8-12 minutter. De vil være myke når du tar de ut fra ovnen. La makronene avkjøle seg helt på brettet og løft de over på en rist med en stekespade av metall.

Fyll makronene med det du ønsker av farget smørkrem. vaniljekrem, bærkrem, sjokolade, nutella, philadelphiaost pisket med melis, stivt syltetøy etc.