Focaccia Felix

Bakverk

focaccia-felix

Dette er en romersk oppskrift på dette etterhvert så velkjente italienske brødet. Den bryter noen innarbeidede prinsipper som å løse opp tørrgjæren i vann i stedet for å blande den direkte ut i melet men det fungerer veldig godt og resultatet blir nydelig. Focaccia kan du dele på langs å lage deilige sandwicher med. Du kan bruke det som forrett eller servere det til pasta, fisk, kylling eller til en salat eller bruke det som burgerbrød.

Ingredienser

en pose tørrgjær

seks dl lunkent vann

to spiseskjeer olivenolje og litt ekstra til smøring

to teskjeer vanlig koksalt (ikke havsalt)

omlag 750 gr hvetemel

——

litt olivenolje

havsalt eller flaksalt

friske rosmarinblader

Sett eltekroken på kjøkkenmaskinen og tilsett tørrgjæren i bollen sammen med litt av vannet og la maskinen gå til gjæren er godt oppløst. Tilsett resten av vannet sammen med olje, salt og mel og la maskinen jobbe i ca. ti minutter til du har en lett og smidig deig som slipper bollen litt.

Dekk bollen med plastfolie og la den heve seg i ca. halvannen time. Sett ovnen på 250 °C når det er en halvtime igjen av hevetiden. Kle en langpanne med bakepapir og smør det godt med olivenolje. Hell deigen i langpannen og rist litt på den så deigen flyter noenlunde utover i kantene men det er ikke nødvendig at deigen når helt ut. Smør et nytt stykke bakepapir med olje og legg dette over deigen (oljen forhindrer at deigen fester seg på papiret) og la focacciaen etterheve i ca. tjue minutter.

Fjern papiret og dypp fingertuppene dine i litt olje og lag groper i deigen. Dryss på salt og stikk noen friske rosmarinblader nedi gropene. Sett langpannen i ovnen og skru ned temp. til 225 °C. Stek focacciaen i ca. 20-25 min og la den avkjøle seg på rist.