Finsk Kjernebrød - Klovharun

Bakverk

finsk-kjernebrod

Vi gikk på en brødsmell her hjemme tidlig i 2018. Jeg ville kaste mindre mat og var mektig lei av alt brødet som ikke ble spist. Vår lille husholdning spiser ikke et helt brød i uken og mye av grunnen var at mannen min ikke ville ha brød i matpakken. Han var grundig lei av butikkbrød - og det samme var jeg. Løsningen ble og utvikle en oppskrift som ikke var mer tidkrevende enn at jeg kunne bake det etter middag, og at det kunne avkjøles over natten slik at vi begge fikk ferskt brød dagen etter. Etter litt prøving og feiling kom jeg frem til en suksessoppskrift som jeg nå har bakt tre ganger i uken i snart 2 mnd. Smaken minner litt om mitt favorittknekkebrød Finn Crisp - derav navnet. 

Ingredienser

gir et brød:

tre dl hvetemel

to dl grovbakstmel

en dl fint rugmel

to dl solsikkekjerner eller hakkede valnøttkjerner

en teskje havsalt, finmalt

en halv pose tørrgjær

fire dl lunkent vann

to spiseskjeer vanlig olivenolje

en spiseskje mild honning

Sett ovnen på 200 °C og plasser risten nederst i ovnen. Smør en passende brødform (1 l) med formfett helt opp til kanten og sett den til side.

Bland sammen alle de tørre ingredinesene samt kjernene i en bakebolle om du ikke bruker miksmasteren. Mål opp vannet og tilsett olje og honningen. Pisk det lett sammen med en gaffel og hell det i melblandingen. Rør det hele godt sammen til du har en jevn men rennende deig som du kan helle i den smurte formen. Dekk løst med plastfolie og la brødet heve i en time.

Ta av plasten (noe av deigen har nok festet seg på den med det er normalt). Stek brødet i 70 min. på nederste rille. Når det er stekt skal det ha trukket seg inn fra alle kantene på formen og kan tippes ut på en rist. La det avkjøles i minst fire timer eller over natten før oppskjæring.Oppbevar brødet innpakket i papir (ikke plast,  da blir skopen bløt). Det er godt i fire dager om det oppbevares riktig.