Eplekake fra Arnhem

Bakverk

eplekake-fra-arnhem

Dette er en velkjent og populær eplekake som finnes i mange europeiske land. Den spesielle er at eplene er i bunnen av kaken og ikke oppå slik vi er vant med. Men det gjør kaken utrolig saftig og sukkerlaget på toppen gir en liten crunch som er ekstra god. Arnhem er i dag en av Nederlands største byer men den vokste ikke frem før etter 2. Verdenskrig. Før den tid var Arnhem en stille liten landsby med bla. organisert fruktdyrking som næringsvei. Server kaken med pisket krem eller vaniljeis.

Ingredienser

to egg

175 gr sukker

 en halv teskje ekte vaniljeekstrakt

75 gr smør

3/4 dl helmelk

125 gr hvetemel

en halv teskje malt kanel

to drøye teskjeer bakepulver

to medium store faste epler

sukker til å drysse over kaken

Sett ovnen på 200 °C og smør en 20x30 cm. stor langpanne eller en dyp 24 cm. springform med smør eller Formfett. Legg bakepapir i bunnen. Dette er viktig siden eplene synker til bunns av formen under steking. Uten bakepapir vil du få problemer med å få kaken ut i hele pene stykker.

Pisk sammen egg, sukker og vanilje til en tykk og fyldig eggedosis i en miksmaster. Ha smør og melk i en kjele og smelt dette sammen. Dra kjelen av platen med en gang smøret har smeltet, la det avkjøle seg litt og hell det ned i eggedosisen mens maskinen går.

Sikt sammen mel, bakepulver og kanel og vend dette inn i eggedosisen med en slikkepott. Hell røren i kakeformen og glatt den jevnt utover. Skrell eplene og fjern kjernehuset, skjær de deretter i tynne skiver og legg de oppå kakerøren i en taksteinsformasjon. De vil synke ned i kakerøren og havne på bunnen av formen.

Dryss på et tynt lag sukker over hele kaken og sett den inn i ovnen. Stek den i 10 minutter før du skrur ned ovnen til 180 °C og lar den steke videre i ca. 30 minutter. Sjekk med en kakenål at den er gjennomstekt og at eplene er helt møre. La kaken avkjøle seg i formen før du tar den ut. Fjern ringen og snu kaken oppned på risten, fjern bunnplaten og dra bakepapiret forsiktig av. Siden eplene har gjort papiret litt klissete må du være litt lett på labben og ikke røske det av.