Challah – tradisjonelt jødisk hvetebrød

Bakverk

challa-skiver

Dette jødiske brødet bakes jevnlig gjennom hele året i mange jødiske familier. Det har en fin sødme i seg og smaker like godt med vanlig pålegg som med syltetøy og smør, med brunost eller servert sammen med en tradisjonell gryterett. Det finnes varianter både med og uten honning, denne oppskriften er uten honning,men med sukker ifor å gi det sødmen og den rette smaken. Vær obs. på at du kan trenge mindre hvetemel og/eller mer væske enn det som står i originaloppskriften fra Monica Csango. 

Ingredienser

oppskriften gir et brød:

drøye to dl lunkent vann (40 °C)

en spiseskje sukker ( brukes til å aktivisere gjæren bedre)

en pose tørrgjær

en dl solsikkeolje eller annen nøytral olje

fire egg

50 gr sukker

en teskje havsalt

ca. 900 gr. hvetemel

et sammenpisket egg og sesamfrø til topping

Pisk sammen lunkent vann, sukker og yørrgjær i miksebollen og la det stå i noen minutter til det har dannet seg skum på toppen. Pisk inn oljen og deretter eggene og sukkeret og sett eltekroken på maskinen. Tilsett hvetemelet litt etter litt mens maskinen jobber og når du har en smidig deig som har sluppet bollen dekker du godt med plastfolie og setter den til heving på et lunt sted. La den heve i to timer om du kan men har du ikke tid holder det med en time.

Del deigen i tre like deler og trill de til lange jevne pølser. Flett de sammen og legg fletten på et stekebrett med bakepapir og fold inn endestykkene så pent du kan. La brødet etterheve i en halvtimes tid. Sett ovnen på 190 °C. Når brødet er ferdig hevet pensles det godt med et sammenpisket egg og drysses generøst med hvite sesamfrø. Stekes i 25-30 minutter inntil det har fått en dyp gyllen farge og la det avkjøle seg på rist før oppskjæring.