Biscotti Regina Dronningkjeks

Bakverk

biscotti-regina

Biscotti kommer av det engelske ordet biscuit (kjeks) og disse kakene er kjent fra italienske oppskrifter som er datert til det tidlige 1700-tallet. Sesamfrø var en kostbar og eksotisk ingrediens så derav fikk de et ekstra flott kongelig navn. Italia hadde som kjent sitt kongehus frem til 1946 da landet ble republikk. Mange mener at kjeksens rette opprinnelsessted er øya Sicilia der man vet at de ble bakt til religiøse høytider som jul og andre viktige merkedager som barnedåp, bryllup og begravelser. 

Ingredienser

gir omlag 60 kjeks:

en til halvannen dl melk

fem dl hvite sesamfrø

750 gr hvetemel

2 1/2 dl sukker

tre teskjeer bakepulver

en halv teskje havsalt

200 gr smør i terninger

fire sammenpiskede egg

frøene av en vaniljestang eller en teskje ekte vaniljeekstrakt

en spiseskje finrevet appelsinskall

Sett ovnen på 190 °C og kle to bakeplater med papir. Hell melken i en dyp tallerken og spre sesamfrøene på et bakeppair og sett de til side. Bland sammen mel, sukker, bakepulver og salt i en mikser, bland inn smøret litt etter litt på laveste hastighet. Pisk sammen egg, vanilje og appelsinskall. Bland dette sammen med melblandingen og miks alt godt sammen. Ta deigen ut av bollen og elt den godt sammen så du samtidig får sjekket konsistensen. Det skal være en fast kakedeig som du lett kan forme uten at den sprekker. Gjør det det må du tilsette et ekstra egg.

Bryt deigen inn i biter på størrelse med en golfball og rull den til en liten pølse på ca. fem cm. Dypp deigpølsen i melken og rull dem i sesamfrøene, legg den på bakeplaten og press den litt flat med fingrene. Fortsett med resten av deigen og la det være noen cm mellom dem.

Stek kakene i 20-25 minutter til de er lys gylne. La de avkjøle seg noe på bakeplaten og flytt de deretter over på kakeristen. La de avkjøles helt og oppbevar de deretter i tett boks eller på et stort glass. Det er viktig at de blir helt kalde og dermed sprø før de tas av risten.