Apfelstrudel Antoinette

Bakverk

apfelstrudel

Dette er en kake med et sus av kongelig historie. Opprinnelig fra Wien og meget populær i det som før var det Habsburgske riket. Den eldste oppskriften på denne kaken er fra 1696, og oppbevares i Nasjonalbiblioteket i Wien. Marie Antoinette som var fra Østerrike gjorde kaken populær ved det franske hoffet i årene etter 1770 (før hun falt i unåde). Dette er en tradisjonell opskrift, og det er viktig at du bruker de rette eplene. Skikkelig faste og syrlige epler er de beste. Iskrem, pisket krem eller vaniljesaus er nydelig tilbehør og østerrikerne foretrekker den servert med pisket krem og sterk kaffe.

Ingredienser

deig:

250 gr hvetemel

to spiseskjeer smør

et egg

en dl lunkent vann

fyll:

en kilo epler, skrelte og kuttet i tynne båter. Bland inn litt sitron for å forhindre at de blir brune. Bruk Granny Smith, Golden Delicious eller norske hageepler

100 gr rosiner

fem spiseskjeer hakkede mandler

en halv teskje malt kanel

en halv teskje ekte vaniljesukker

70 gr sukker

fire spiseskjeer strøkavring

to spiseskjeer smør

Rist mandler, sukker, kavring og smør i en stekepanne. Ta det av varmen når det har blitt gyllent og bland inn kanel og vaniljesukker. Ta så dette og bland det sammen med epleskivene og rosinene i en bolle.

Strudeldeigen kjevles ut i alle retninger, bruk mel under og over hele tiden så den ikke setter seg fast. Du skal kjeve ut et stort teppe, like tynt som et ark. Fordel eplefyllet utover hele deigflaten og rull dem sammen som en rullekake. Blir den for lang kan du delle den opp og legge de ved siden av hverandre på stekebrettet.

Pensle kaken med smeltet smør. Stekes på 200 °C i ca. 50 minutter. Blir kaken for mørk så skru ned temp. mot slutten av steketiden. Dryss kaken med melis og skjær den i skiver før servering.