Aberdeenshire Petticoat shortbread

Bakverk

petticoat_shortbread

Denne oppskriften kommer fra en av de aller vakreste områdene i Skottland, Aberdeenshire, hvis mest kjente bygg nok er Balmoral som var Dronning Victorias skotske ferieparadis og som i dag fungerer som Dronning Elizabeths sommersted. Shortbread er uten tvil et skotsk bakverk og er en fantastisk tekake med en rik og deilig smak av smør og ekte vanilje. Server de til en riktig god kopp te eller kaffe eller til dessert. Og du … petticoat betyr bare underskjørt – så vet du det.

Ingredienser

frøene av en vaniljestang

to egg

125 gr usaltet smør

90 gr sukker

en klype havsalt

250 gr hvetemel samt litt ekstra til utbaking

ekstra sukker til strøssel

Pisk sammen vaniljefrø og egg i en liten bolle.

Pisk smøret mykt i en miksmaster og ha i sukkeret som du også pisker godt inn. Tilsett så eggeblandingen og saltet. Pisk videre inntil du ser at massen har bleknet noe og tilsett deretter hvetemelet. Arbeid alt sammen til en fast men myk deig som ikke er klissete.

Del deigen i to og dryss litt hvetemel på bakebordet. Kjevle ut den ene deigklumpen til en leiv på omlag en cm. tykkelse og bruk en passende tallerken og skjær ut en sirkel. Hvor mange sirkler du får avhenger av hvor stor tallerken du bruker. Legg den på en bakeplate kledd med papir og bruk en spatelkniv til å dele den inn i åtte trekanter. Bruk lillefingertuppen din og lag pene små fordypninger i kantene (det er dette som er å lage petticoat) og la de avkjøle seg i en time i kjøleskap. På grunn av deigens høye innhold av smør må de avkjøles før steking for at de skal bli sprø.

Stekes ved 175 °C midt i ovnen i omlag 20-25 minutter inntil de såvidt er lys gylne. Sprinkle de med litt sukker nå snart de er ute av ovnen så det smelter litt og fester seg på overflaten. Ta også en kniv og skjær de opp etter markeringene du laget før steking. La de avkjøles på rist og oppbevar de på et tett glass eller i en boks.